ISTRAŽIVANJE: FRANCUZI PODUPIRU CHIRACOVO STAJALIŠTE

Oko 81 posto Francuza odobrava stajalište francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca prema iračkoj krizi, ali ih 66 posto drži da nema razloga da se francuskoamerički odnosi ne vrate u prethodno stanje, prema istraživanju javnog mišljenja instituta BVA čije je rezultate objavio list Paris Match.

Istraživanje provedeno na uzorku od 1.013 osoba u razdoblju od 13. do 15. veljače pokazuje da velika većina Francuza ima loše mišljenje o američkom predsjedniku Georgeu Bushu, a samo ih 15 posto o njemu misli pozitivno. Unatoč tomu, većina (54 posto) ih ima dobro mišljenje o ´američkom narodu´.

Istodobno 60 posto ispitanih ima dobro mišljenje o Jacquesu Chiracu u funkciji predsjednika države. Od 15 posto ispitanika koji ne odobravaju stajalište francuskog predsjednika i vlade prema ponašanju SAD-a u iračkoj krizi, 47 posto su ekstremni desničari, a među njima je i 13 posto pristalica ljevice.

Istraživanje također pokazuje da su Francuzima simpatičniji Nijemci (39 posto) nego Amerikanci (20 posto), a najmanje su im simpatični Britanci (15 posto).

Pročitajte više