ISTRAŽIVANJE: GRADSKE PTICE ZBOG BUKE MORAJU PJEVATI GLASNIJE

Ptice koje žive u gradovima zbog buke moraju pjevati glasnije kako bi ih druge ptice mogle čuti, zaključili su njemački ornitolozi koji su rezultate istraživanja objavili u svibanjskom broju časopisa Journal of Animal Ecology.

Berlinski su znanstvenici ustanovili kako slavuji, koji potkraj travnja stignu iz Afrike u Europu, moraju pjevati puno glasnije kako bi privukli ženke i označili svoj teritorij.

Analiza je pokazala da su mužjaci na mjestima gdje je buka bila snažnija morali pjevati glasnije od onih koji žive na mjestima na kojima je buka slabija, zaključila je skupina znanstvenika s Instituta za biologiju na berlinskom Sveučilištu Freie koju je predvodio dr. Henrik Brumm.

Znanstvenici su istraživali intenzitet pjevanja 15 slavuja u raznim djelovima njemačkoga glavnog grada. Ustanovljeno je da su se slavuji u najbučnijem području, aveniji Potsdamer Chaussee morali "natjecati" s gradskom bukom koja je iznosila 89 decibela - što odgovara buci vrlo snažnog motora. No, vikendima, kada je buka zbog smanjenog prometa bila puno manja i ptice su pjevale tiše, zaključio je dr. Brumms, dodajući da su kod nekih slavuja znanstvenici primijetili promuklost i kašalj.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više