Hrvatska je najtraženija destinacija Europe, pokazalo istraživanje

Screenshot: SchengenVisaInfo, Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKA je najtraženija destinacija u cijeloj Europi, pokazuju najnoviji podaci istraživačke grupe za iznajmljivanje nekretnina za odmor (AirDNA). Hrvatska je turistička destinacija s bogatom povijesti, mnogi posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze posjetiti njezinu jadransku obalu, koja je ispunjena čistim plažama, i prošetati gradovima njenih bezbrojnih slikovitih lokacija, piše portal SchengenVisaInfo.

Osim toga, Hrvatska je najbolja zemlja Europe s rastom noćenja od 132 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako je iza sebe ostavila tradicionalne mediteranske konkurente, Italiju i Španjolsku, piše taj portal. Za razliku od Italije i Španjolske, koje su bile vrlo stroge prema otvaranju nakon pandemije, Hrvatska je od 3. svibnja ukinula gotovo sva ograničenja za putovanja, pišu. 

AirDNA: Turizam se potpuno oporavio

Najnoviji AirDNA-ov mjesečni pregled tržišta pokazuje da Hrvatska nadmašuje svaku drugu europsku destinaciju u trendovima rezervacija smještaja. Međutim, Hrvatska nije jedina koja je u posljednje vrijeme zabilježila značajan porast rezervacija smještaja. Na drugom mjestu je Norveška s rastom noćenja od 117 posto, a slijedi Mađarska s 97 posto. Što se Europe tiče, u 2022. godini zabilježeno je ukupno 7.2 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu.

S tim u vezi, AirDNA je naglasio da se "industrija turizma potpuno oporavila" s brojkama dolazaka koje premašuju godine prije pandemije. Kao rezultat toga, lipanj je deveti uzastopni mjesec u kojem se stopa iskorištenosti smještaja povećala, dosegnuvši 58.2 posto.

AirDNA je internet alat koji prati promjene u trendovima rezervacija smještaja diljem svijeta uzimajući podatke o tome s poznatog Airbnb-ja.

Pročitajte više