Istraživanje: Izgaranje fosilnih goriva uzrokovalo je 8.7 milijuna smrti u 2018.

Foto: EPA

ZAGAĐENJE zraka uzrokovano spaljivanjem fosilnih goriva je bilo odgovorno za 8.7 milijuna smrti u 2018., što je svaki peti umrli, pokazalo je novo istraživanje u suradnji Harvarda te sveučilišta u Birminghamu, Leicesteru i Londonu. Brojke su čak toliko visoke da premašuju ukupan broj preminulih od pušenja duhana i malarije, piše Guardian.

Zemlje s najvećom potrošnjom fosilnih goriva su najgore pokošene ovom pošasti. Tako je ono uzrok svake treće smrti u istočnoj Aziji, a svake desete u SAD-u i Europi. Stope u Južnoj Americi i Africi su znatno niže. Zapanjujuća koincidencija, veća nego u prošlim istraživanjima, je nemalo iznenadila i same znanstvenike. "U početku smo čak oklijevali objaviti rezultate jer su brojke bile tako nevjerojatne", kaže Eloise Marais, geograf s University Collegea iz Londona te koautor istraživanja. "To je kao lavina. Što više kopamo, više otkrivamo."

Prelaskom na zelenu energiju bi svi živjeli godinu duže

Znanstvenici su otkrili vezu između zagađenja zraka i uzroka bolesti srca, tegoba dišnog sustava, pa čak i gubitka vida. Bez emisija sagorijevanja ugljikovodika prosječna očekivana dob svjetske populacije bi narasla više od jedne godine, dok bi ekonomski i zdravstveni troškovi pali za otprilike 2.9 bilijuna dolara, stoji u studiji. 

Ovo novo istraživanje daje detaljniju analizu utjecala čestica čađe koje stvaraju tvornice, vozila i ostali potrošači tog tipa. Znana kao PM2.5, jer joj je promjer 2.5 mikrometara, ova čestica je 30 puta tanja od ljudske vlasi. Ove sitne mrlje zagađenja kada se udahnu, ugnijezde se u plućima i mogu uzrokovati široku paletu zdravstvenih tegoba.

"Možemo se složiti da je zagađenje zraka nevidljivi ubojica", kaže Neelu Tummala, otorinolaringolog sa sveučilišta u Washingtonu. "Zrak koji udišemo utječe na svačije zdravlje, no posebno djece, starijih, onih s nižim primanjima i tamnoputih individua. Najčešće je najgori efekt kod ljudi u urbanim sredinama."

Indija svjetsko žarište

Rezultati pokazuju šaroliku globalnu sliku utjecaja. "Zrak u Kini se poboljšava, ali je i dalje iznimno nepovoljan. SAD se također popravlja iako postoje žarišta na sjeveroistoku. Stanje u Europi ovisi od područja do područja, a Indija je definitivno u velikim problemima", zabrinut je Marais.

Stopa smrtnosti proizašla iz istraživanja je moguće i niža od stvarnog stanja, tvrdi George Thurston, stručnjak za zagađenje zraka i zdravlje s Njujorškog zdravstvenog fakulteta koji nije bio dio tima koji je došao do ovih zaključaka. "Ukupno, ovaj rad jasno ukazuje da, kada pričamo o ljudskoj žrtvi koju nosi hiperindustrijalizacija pogonjena ugljikovodicima, ona je definitivno prevelika. Vrijeme je da tome dođe kraj."

 

Pročitajte više