Istraživanje korupcije u svijetu: Slovenija je svake godine sve gora

SLOVENIJA već deset godina nazaduje po broju bodova na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI), pa je u ovogodišnjem izvješću te svjetske organizacije za borbu protiv korupcije pala na povijesno niskih 57 bodova, zauzevši 41. mjesto među 180 analiziranih država.

"Poslije višegodišnje stagnacije i stalnih afera te pritisaka na medije i civilno društvo, došlo je, nažalost, do očekivanog, ali zabrinjavajućeg pada, naveo je u izjavi za medije Samo Bardutzky, predsjednik Transparency Internationala za Sloveniju, pozvavši sve političke aktere da tu temu istaknu pred parlamentarne izbore koji se održavaju za tri mjeseca, kako bi se negativni trend rasta korupcije zaustavio, a trendovi okrenuli.

Rangiranje korupcije

Države koje imaju indeks niži od 50 bodova smatraju se korumpiranima, a one s više od 51 nekorumpiranima. Slovenija je u odnosu na lanjski indeks izgubila šest mjesta na ljestvici, pri čemu TI kao razloge navodi pritiske na neovisna nadzorna tijela, prijetnje slobodi okupljanja i napade na javne medije.

Do pada na ljestvici percepcije korupcije u Sloveniji došlo je i zato što se to pitanje zanemaruje, navela je u izvješću za Sloveniju organizacija Transparency International.

Slovenska vlada: Anketa ne mora odražavati realno stanje

Slovenska vlada podsjetila je da se ljestvica percepcije korupcije radi temeljem anketa pojedinaca u državama te da ne mora odražavati realno stanje, a ministarstvo pravosuđa podsjetilo je da se radi na donošenju  zakona koji će pomoći u suzbijanju korupcije.

"Smatramo da će zakon o zaštiti zviždača koji je u pripremi potaknuti prijavu prekršaja u javnom i privatnom sektoru, a to će potaknuti i bolje djelovanje nadzornih organa", naveli su u izjavi u slovenskom ministarstvu pravosuđa.

No, državno Povjerenstvo za suzbijanje korupcije (KPK) u izjavi je navelo da ga izvješće TI-ja o padu na ljestvici korupcije nije iznenadilo. "To je odraz onoga na što stalno upozoravamo: kod nas je raskorak između teorije i prakse u suzbijanju korupcije prevelik", naveli su u izjavi u KPK-u.

Pročitajte više