Istraživanje matičnih stanica mora se usporiti, tvrde stručnjaci

ISTRAŽIVANJE matičnih stanica za koje mnogi znanstvenici vjeruju da bi omogućilo liječenje neizlječivih bolesti poput dijabetesa i Parkinsonove bolesti, američki su političari odlučili usporiti.

Iz matičnih se stanica razvijaju razne vrste tkiva u organizmu. U malim se količinama nalaze u većini tkiva i krvi odraslih osoba, a posebno su zanimljive matične stanice embrija, koje se mogu pretvoriti u bilo koju vrstu tkiva.

Neki znanstvenici misle da bi nastavak istraživanja mogućnosti liječenja pomoću matičnih stanica embrija u budućnosti omogućilo uzimanje uzorka tkiva od pacijenta i umjetni uzgoj dijelova organa ili čak cijeloga organa, poput bubrega, koji bi zamijenili bolesno tkivo ili organe.

Tako bi nestala potreba za darivanje organa, a mogle bi se liječiti i neke neizlječive bolesti. Za tu vrstu istraživanja potrebno je korištenje embrija u ranoj fazi razvoja, ali se time embrij ubija, s čime se ne slažu protivnici pobačaja.

Američki predsjednik George Bush i neki članovi američkoga Kongresa počeli su povezivati tu vrstu istraživanja i obavljanje pobačaja pa ga žele zabraniti, a u SAD-u je već ograničen iznos sredstava iz državnog proračuna koja se mogu koristiti za istraživanje matičnih stanica embrija.

Privatne tvrtke mogle bi i same financirati takva istraživanja, ali će zakoni koje predlažu republikanski senator Sam Brownback i neki drugi spriječiti i tu mogućnost. Čak i kad bi to bilo moguće, bez velikih sredstava iz državnoga proračuna nije moguće pokrenuti istraživanje na tome novom području jer tvrtke ne žele ulagati ako nisu sigurne da će im se ulaganja vratiti u višestrukim iznosima, smatra William Haseltine, direktor biotehnološke tvrtke Human Genome iz Marylanda.

Velika Britanija odlučila je nastaviti tu vrstu istraživanja, a Ian Wilmut, britanski znanstvenik koji je sudjelovao pri kloniranju prvoga sisavca, ovce Dolly, vjeruje da će se prvi novi načini liječenja bolesti živčanoga sustava pojaviti već za pet godina.

William Haseltine ovakvo stanje uspoređuje s onim iz ranih sedamdesetih godina, kad se američka javnost protivila pokusima s ´djecom iz epruvete´ sve dok se u Velikoj Britaniji 1978. nije rodila Louise Brown, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom in vitro.

Budući da SAD ima najveće mogućnosti financiranja novih istraživanja, Haseltine misli da će sadašnje protivljenje političara izazvati dugogodišnja kašnjenja u borbi protiv teških bolesti.

Pročitajte više