Istraživanje: Njemački potrošači neznatno bolje raspoloženi pred blagdane

Foto: EPA

Raspoloženje njemačkih potrošača blago se popravilo uoči prosinca, ali je još uvijek na vrlo niskoj razini i ne signalizira održivi oporavak, pokazalo je  istraživanje instituta GfK i Nürnberškog instituta za tržišne odluke (NIM).

Indeks raspoloženja potrošača porastao je za 0.5 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, na minus 27.8 bodova.

Blagi rast indeksa uglavnom odražava ublaženu sklonost građana štednji, ali raspoloženje i dalje definiraju nesigurnost i zabrinutost, tumače autori izvješća.

"Nakon tri uzastopna mjeseca pada raspoloženje potrošača stabiliziralo se pred kraj godine, ali je i dalje na jako niskoj razini i ne pokazuje znakove dugotrajnijeg oporavka u idućim mjesecima", zaključio je stručnjak za potrošnju u NIM-u Rolf Buerkl.

Građane zabrinjava visoka inflacija

Uz rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, građane zabrinjava i visoka inflacija, "važan razlog u osnovi pesimističnih prognoza o primanjima" u Njemačkoj, istaknuo je Buerkl.

To se očituje i u pokazatelju primanja koji je "na iznimno niskoj razini" i u studenom se smanjio za još 1.4 boda, na minus 16.7 bodova.

"Valja polaziti od pretpostavke da kupovnu moć primanja kućanstava i dalje nagriza u prvom redu poskupljenje namirnica", zaključio je stručnjak NIM-a.

Pročitajte više