Istraživanje otkrilo ISIS-ovu propagandu u američkom online arhivu

Foto: Twitter
 
ISTRAŽIVANJE tvrtke Flashpoint otkrilo je skrivenu ISIS-ovu propagandu u internetskom arhivu američke organizacije, piše BBC.
 
Tvrtka za cyber sigurnost Flashpoint otkrila je u online knjižnici američke neprofitne organizacije Internet Archive (Internetski arhiv) ISIS-ovu propagandu. Stručnjaci su analizirali stotine tisuća linkova objavljenih na dva skrivena foruma koje je koristila džihadistička skupina.
 
Organizacija Internet Archive, s bazom u San Franciscu, održava digitalnu knjižnicu i arhiv multimedijskih sadržaja te omogućuje korisnicima posjećivanje web stranica koje su uklonjene s drugih izvora na internetu.
 
 
Glasnogovornik Internet Archivea izjavio je da organizacija "poduzima korake u vezi s problemom".
 
Tvrtka Flashpoint izjavila je da su pronašli dva foruma na "deep webu", odnosno web stranicama koje se ne pojavljuju u rezultatima programa za pretraživanje internetskog sadržaja.
 
"Korištenje Internet Archivea omogućilo je ISIS-u da ostane prisutan na internetu"
 
Istražitelji su izjavili da je na web stranici Internet Archivea pronađeno 14,3 posto objava s jednog džihadističkog foruma te 11,4 posto s drugog. Flashpoint je objavio da smatra kako su ISIS-ovi sljedbenici počeli objavljivati linkove na web stranicama koje bilježi Internet Archive u ožujku 2016. godine, kada su Twitter i druge platforme počele sve brže uklanjati uvredljive i ekstremističke sadržaje.
 
"Korištenje Internet Archivea omogućilo je skupini da ostane prisutna na internetu", objavio je viši analitičar Flashpointa Ken Wolf. Glasnogovornik Internet Archivea rekao je da organizacija održava redovite sastanke o ekstremističkim sadržajima s vladinim službenicima u SAD-u i EU-u, te da je u skladu s njima uvela promjene.
 
"Velik dio takvog sadržaja uklanja se čim ga primijetimo", rekao je Chris Butler, "kao što je sadržaj sa smaknućima ili osobnim prijetnjama. Druge ekstremističke sadržaje možemo očuvati, u slučaju da su potrebni u radu novinara, akademika, policije ili drugih istražitelja".
 
Ken Wolf je rekao kako postoji mogućnost da će Internet Archive biti kažnjen zbog ekstremističkog sadržaja koji nije uklonio sa svoje platforme. 

Pročitajte više