Istraživanje: Samo 13,7 posto građana podržava Vladu Jadranke Kosor!

PREMA najnovijem istraživanju CroDemoskopa na uzorku od 1300 građana, Vlada Jadranke Kosor za svoj rad u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila je uvjerljivo najslabiji rezultat od početka mjerenja, odnosno od početka 2004. godine. Tako je ovomjesečnih 1,88 i za 0,27 bodova slabija ocjena od one iz veljače. Čak i građani koji se predstavljaju kao glasači HDZ-a ovoj Vladi daju mršavu ocjenu 3,34.

Pada popularnost i SDP-u

Vladu podržava svega 13,7 posto građana dok 74,8 posto ne podržava. Za usporedbu, rezultati prije godinu dana pokazuju da je u istom mjesecu lani politiku Vlade podržavalo 54,3 posto, a protiv je bilo njih 29,1 posto.

Prema istom istraživanju najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s izborom 29,9 posto građana što je pad u odnosu na mjesec prije kada su imali 31 posto. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 19,2% posto što je za 2,7 postotnih bodova slabije nego početkom prošlog mjeseca. HNS je treća politička stranka u zemlji s izborom od 5,9 posto, dok  je HSS zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto.

Bandića nema nigdje

Pravaši odnosno HSP imaju podršku od 4 posto, Hrvatski laburisti-Stranka rada 3,3 posto, HSLS 3,1 posto i HSU 2,9 posto. Ukoliko bi se za parlamentarne izbore kandidirao Milan Bandić imao bi, prema ovom istraživanju, svega 0.6 posto glasova.

Kada bi se zbrajale koalicije, tzv. lijeva koalicija ima podršku 41,2 posto prema prošlomjesečnih 42%, a sada vladajuća 24,4 posto što je pad s obzirom da su imali 27,8 posto prije mjesec dana.

Purda, prosvjedi i nezaposlenost

U veljači tri su teme bile u središtu interesa hrvatskih građana. Slučaj branitelja Purde najčešće je isticana tema s izborom od 23,2 posto. Rekordna nezaposlenost i nespretnosti oko objavljivanja broja nezaposlenih za 27,6 posto građana najvažnija tema iz veljače. Vrlo su visoki rezultat zabilježili i prosvjedi što je bilo najbitnije za 22 posto građana. Gospodarska kriza u užem smislu najčešća je tema za 13,5 posto ispitanika.

Josipovića 88 posto građana smatra pozitivnim političarom

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 46,6 posto izbora najpozitivniji je političar u zemlji, na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se guverner Rohatinski s  9,4 posto što je veliki pad s obzirom da je mjesec prije imao 14,7 posto. Pada i Zoran Milanović koji ima 5,5 posto, a mjesec prije imao je 6,1 posto. Slijedi premijerka Jadranka Kosor koja je u istraživanju najpozitivnija politička osoba za 4,5 posto ispitanika.

Ispitivanje o tome koji je političar pozitivan odnosno negativan pokazalo je kako predsjednika Josipovića 88,1 posto građana doživljava kao pozitivnog političara, a negativan je za svega 6,7 posto. Zoran Milanović je pozitivan za 44,1 posto ispitanika, a Jadranka Kosor za njih 24,8 posto.

Pročitajte više