Istraživanje tržišta: 70 posto kućanstava nema dovoljno prihoda za život

ANALIZA kretanja prihoda i troškova koju je provela agencija Gfk pokazala je da preko 70 posto kućanstava ima nedovoljne prihode za život.

U 2009. godini jedno je prosječno hrvatsko kućanstvo mjesečno raspolagalo s oko 6.660 kuna, odnosno na razini godine to iznosi oko 80.000 kuna. Životni prihodi su najviši u Istri s Primorjem (oko 8.260 kuna), te zagrebačkoj regiji (oko 7.630 kuna), a najmanji u Slavoniji (oko 5.360 kuna).

Prema procjenama ispitanika, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova i potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesečno oko 8.800 kuna ili, na primjer, za četveročlanu obitelj to iznosi čak oko 11.170 kuna mjesečno, pokazuje istraživanje.

Prema istraživanju provedenom u prosincu 2009. godine, stvarno ostvarene prihode veće od potrebnih ima samo oko 10 posto kućanstava. Prihode "točno koliko im treba" ima oko 15 posto kućanstava , dok prihode niže od potrebnih ima otprilike 71 posto kućanstava.

Usporede li se ostvareni i potrebni prihodi kod kućanstava koja nemaju dovoljno, dolazi se do podatka da bi u prosjeku njihova potrebna primanja trebala biti čak 68 posto veća od sada ostvarenih, stoji u Gfk-ovom izvještaju.

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu i dalje otpada na hranu i piće, i to oko 33 posto. Doda li se tome i troškove stanovanja proizlazi da 51 posto svojih prihoda kućanstva troše na zadovoljenje egzistencijalnih potreba.

Pročitajte više