Istraživanje u 10 zemalja: Saveznice SAD-a podupiru Kerryja

ISPITIVANJA javnog mišljenja koja su naručile novine u deset zemalja pokazuju da većina građana u državama saveznicama SAD-a želi Johna Kerryja za novog američkog predsjednika, piše u petak britanski Guardian.

Birači u osam američkih saveznica - Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Meksiku, Španjolskoj i Južnoj Koreji - rekli su da bi željeli da senator iz Massachusettsa pobijedi sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha na izborima 2. studenoga.

Od deset zemalja u kojim je provedena anketa samo su Izrael i Rusija podržali Busha.

Birači u deset zemlja dali su Kerryju u prosjeku 54 posto glasova, a Bushu 27 posto.

U svim tim zemljama provođenje anketa naručile u novine, među kojima Guardian, francuski Le Monde, španjolski El Pais i japanski Asahi Shimbun. Ispitivanja su provele lokalne agencije.

Najveći protivnici Busha su Francuzi koji sa 72 prema 16 posto podržavaju Kerryja. Izraelci su pak za sadašnjeg američkog predsjednika s omjerom 50 prema 24 posto.

Na upit vjeruju li da je rat u Iraku "pridonio borbi protiv terorizma u svijetu", Britanci i Kanađani odgovorili su potvrdno, Južna Koreja je bila neodlučna, a Francuzi, Španjolci, Japanci i Meksikanci rekli su ne.

Pročitajte više