Istražno povjerenstvo na svjedočenje pozvalo Čačića i A. Čičin-Šain

Saborsko istražno povjerenstvo za Zlatka Tomčića i Radimira Čačića pozvat će kao svjedoke Čačića, bivšeg ministra graditeljstva, i njegovu bivšu pomoćnicu Alenku Košiša ČičinŠain, kako bi se očitovali o razlozima nepostojanja cjelovite dokumentacije za dio ugovora koje su s državom potpisivale tvrtke iz tzv. Coning grupe.

Naime, povjerenstvo je danas zaprimilo izvješće financijskog vještaka Zrinka Ručevića po kojemu za dio ugovora (oni sklapani od 2000. do 2002.) nije pronađena cjelovita dokumentacija, na temelju koje bi se moglo prosuditi je li Čačić iskoristio ministarski položaj kako bi tvrtkama Coning grupe, u kojima navodno ima vlasničke udjele, osigurao unosne poslove s državom.

Vještak je pregledao 63 ugovora tvrtki Coning inženjering, Congama, Coneco i Urbanistički zavod Grada Zagreba.

Utvrdio je da postoje tri vrste ugovora - oni za koje postoje sva potrebna dokumentacija, oni bez cjelovite dokumentacije koja se i nije morala čuvati duže od dvije godine, te ugovori za koje nema potpune dokumentacije, a trebala bi postojati.

Povjerenstvo će poslati dopis i nadležnim ministarstvima te tražiti njihovo očitovanje o razlozima nepostojanja cjelovite dokumentacije.

Alenku Košiša Čičin-Šain povjerenstvo će na svjedočenje pozvati već idući tjedan (u utorak), a potom i Čačića.

Iako je početkom tjedna bilo najavljeno da će povjerenstvo danas pokušati formulirati zaključke za Tomčića, to bi, doznaje se, trebalo učiniti sutra ujutro.

Zaključke za Tomčića i Čačića, odnosno sud, jesu li bivši predsjednik Hrvatskog sabora i ministar graditeljstva bili u sukobu interesa, povjerenstvo Saboru mora podnijeti do 25. kolovoza kada istječe rok za njegov rad.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više