ISW: Velika ruska ofenziva je nerealistična, nemaju dovoljno borbene moći

Foto: EPA

RUSKA vojska mogla bi pokušati pokrenuti veliku ofenzivu na istoku Ukrajine "u nerealističnom roku i vjerojatno bez dovoljne borbene moći", objavio je danas američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW). Slična predviđanja nedavno je objavilo i britansko ministarstvo obrane.

ISW navodi kako se već nekoliko tjedana predviđa velika ruska ofenziva kojoj je cilj doći do zapadnih granica regije Donjeck, ali ruske snage zasad napreduju jako sporo. Institut navodi kako bi nadolazeća "sezona blata", u kojoj se topi snijeg i tako stvara blatnjave uvjete na cestama i izvan njih diljem Ukrajine, mogla dodatno usporiti bilo kakav znatniji napredak ruskih snaga.

Što kažu ruski vojni blogeri?

Podsjećaju da spori napredak nije jedina stvar koja bi mogla frustrirati rusko vojno zapovjedništvo. Ističu da su ruski vojni blogeri u više navrata izrazili zabrinutost zbog "nemogućnosti održavanja rapidnog ofenzivnog napredovanja u više smjerova u zadanom roku".

"Jedan istaknuti vojni bloger upozorio je da ruske snage ne bi trebale upasti u zamku pokretanja višestrukih ofenzivnih operacija kao u proljeće 2022., nego bi se trebale fokusirati na postupno napredovanje", navodi ISW pa podsjeća da je isti bloger objavio i kako bi "slabljenje ukrajinskih snaga trebalo biti prioritet pred pokretanjem novog napada".

Pročitajte više