Italija bi mogla smanjiti deficit za sljedeću godinu

Foto: EPA

TALIJANSKA vladajuća koalicija mogla bi smanjiti planirani deficit u proračunu za iduću godinu na dva posto BDP-a kako bi izbjegla disciplinske mjere Bruxellesa, objavili su vladini izvori.

Sadašnji cilj je 2,4 posto, puno više od 0,8 posto što je postavila prethodna vlada, zbog čega su europski partneri najprije zaprijetili opomenom, a potom i financijskim sankcijama.

Čelnici dviju stranaka vladajuće koalicije, desničarske Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, dali su naslutiti da bi mogli smanjiti planirani deficit uoči sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak navečer.

Preokret u sporu s Bruxellesom

Sastanak bi mogao dovesti do preokreta u sporu s Bruxellesom koji je uskomešao financijska tržišta zabrinuta za održivost golemog talijanskog duga.

Rim tvrdi da će predloženi proračun zapravo poticati gospodarski rast i smanjiti javni dug od 2,3 bilijuna eura. Procjenjuje se da će javni dug Italije u sljedeće dvije godine iznositi oko 131 posto BDP-a.

Komisija tvrdi da Italija mora rasteretiti proračun u skladu s propisima eurozone u kojoj je talijanski dug drugi najveći nakon Grčke.

Zamjenik premijera i čelnik Lige Matteo Salvini rekao je u nedjelju da se nitko ne drži cilja od 2,4 posto "kao pijan plota".

Vicepremijer i vođa Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio rekao je da sve dok se ne mijenjaju proračunske mjere, smanjenje deficita nije nepremostiv problem.

"Ono što je važno jest da u proračunu budu ciljevi koje smo si zacrtali. I onda, ako pregovori znače da se deficit mora smanjiti, za nas to nije problem", istaknuo je Di Maio.

Pročitajte više