Italija blokirala Slovence: Uvođenje granične kontrole stvorilo prometni kaos

JOŠ JUČER su se na granici između Italije i Slovenije počeli formirati prvi zastoji, a danas je došlo do pravog prometnog kolapsa. Razlog je predstojeći summit G8 koji će se u Italiji održati od 10. do 12. srpnja, a zbog kojih su Talijani odlučili opet privremeno uvesti graničnu kontrolu prema Sloveniji.

Granica prema Sloveniji "blokirana" je jučer, kada je na granične prijelaze poslan veći broj talijanskih policajaca, a kontrola dokumenata, kao i carinska kontrola nastavit će se sve do 15. srpnja. Slovenska policija, pak, nije uvela nikakve dodatne nadzorne mjere.

Ponovno uvođenje granične kontrole, kojim je situacija vraćena u razdoblje prije nego je Slovenija postala dio schengenskog režima, razljutilo je naše zapadne susjede. Italija, naime, tu odluku nije Slovencima unaprijed najavila, niti se konzultirala sa slovenskim predstavnicima (koji su za uvođenje kontrole doznali putem medija tek prije nekoliko tjedana), već je granica zatvorena "preko noći" uz obrazloženje kako su takve mjere potrebne zbog sigurnosti vodećih europskih političara koje će uskoro ugostiti Silvio Berlusconi.

P.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više