ITALIJA OBILJEŽAVA 50 GODINA POVRATKA TRSTA

Italija i Trst u četvrtak su na Dan nacionalnog jedinstva obilježili 50. obljetnicu povratka Trsta Italiji svečanim mimohodom na tršćanskoj rivi kojem su nazočili predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi, dopredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini, dopredsjednik talijanskog senata Francesco Moro i drugi uglednici.

U mimohodu tršćanskom rivom ispred uzvanika su prošle postrojbe talijanske vojske koje su u Trst ušle 26. listopada 1954. godine. Grad je 4. studenog 1954. godine posjetio Luigi Einaudi talijanski predsjednik u vrijeme potpisivanja Londonskog memoranduma kojim je Slobodni teritorij Trsta pod upravom angloameričkih snaga pripao Italiji.

U trenutku kada je predsjednik Luigi Einaudi posjetio Trst, "Europa je bila podijeljena željeznom zavjesom, hladni rat prijetio je miru naroda. Sve rane grada, mučenika i utočišta za mnoštva istarskih i dalmatinskih izbjeglica bile su još otvorene i krvarile su. Pogrešan i izgubljen rat Italiju je stajao odvajanja teritorija koji su bili dio naše povijesti", rekao je Ciampi tom prigodom, izvješćuje talijanska agencija ANSA.

Nakon pokolja 20. stoljeća, nastavio je talijanski predsjednik, nastao je novi svijet koji je krenuo putem mira. Sjećanja na događaje iz Prvog svjetskog rata, koji je talijanski narod doživio kao posljednji rat za neovisnost i koji je ujedinio Italiju, "danas se isprepliću s onim tragičnim sjećanjima na Drugi svjetski rat, koji je pokrenula diktatura i koji je cijeli talijanski narod vrlo skupo platio uništenim životima, nepovratno izgubljenim talijanskim zemljama", rekao je Ciampi.

"To je naslijeđe prošlosti. Prošlosti koja ipak ovdje u Trstu ne podsjeća samo na sukobe, mržnje, progone i pokolje, nego i na tradiciju koja je iz grada učinila izvanredno mjesto susreta i dijaloga između naroda, kultura, religija. Sretno središte bogate kulturalne i trgovinske razmjene", rekao je talijanski predsjednik zaključivši da takva "stara vokacija ponovno nalazi svoje mjesto u velikoj Europskoj uniji, u odnosima koji su već postali dobrosusjedski s Austrijom, Hrvatskom i Slovenijom".

U Trstu je "4. studenoga oduvijek narodna proslava i svečanost svih građana jer je ovo najviše talijanski grad od naših stotinu gradova", rekao je dopredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini u govoru pred postrojbama talijanske vojske postrojenim duž tršćanske rive. "Iz izrazito talijanskog i srednjoeuropskog Trsta uzdiže se jedan poziv: nikad više zidovi, nikad više podjele, nikad više mržnja", rekao je Fini, izvješćuje ANSA.

Predsjednik regije Furlanija-Julijska krajina Riccardo Illy u svom je govoru istaknuo značaj Trsta kao grada "dijaloga i suživota na vratima nove Europe". "Na ovim područjima stoljećima su se susretale, sukobljavale i prožimale tri velike civilizacije Europe; romanska, germanska i slavenska", rekao je Illy istaknuvši da je Trst "grad u kojemu su povijesno nazočne brojne etničke i vjerske manjine i koji je oduvijek oslonac našim manjinama u Sloveniji i Hrvatskoj, Talijanima koji su znali očuvati znamenje talijanskog jezika, kulture i civilizacije u Istri i Dalmaciji".

(Hina) xakoz ydgk

Pročitajte više