Svećenik optužen za ubojstvo i mučenje u Argentini, Italija ga ne želi izručiti

Foto. Interpol

Talijanski ministar pravosuđa odbio je zahtjev Argentine za izručenje svećenika optuženog za zločine protiv čovječnosti tijekom vojne diktature u toj zemlji 1970-ih i 1980-ih. Velečasni Franco Reverberi (86) koji je služio kao vojni kapelan tijekom argentinskog vojnog režima od 1976.do 1983., suočava se s optužbama za povezanost s ubojstvom 20-godišnjeg političkog aktivista Joséa Guillerma Beróna i njegovim navodnim sudjelovanjem u mučenju 1976. godine.

Reverberi, koji ima argentinsko i talijansko državljanstvo, napustio je Argentinu 2011. nakon što su u Argentini počela suđenja protiv projuntinih figura, vrativši se u svoj rodni grad blizu Parme. Od tada je nesmetano živio u Italiji, gdje je sve do nedavno služio misu. Dosljedno je poricao bilo kakvu umiješanost u zločine i Vatikan ga nije ekskomunicirao.

Izručenje potvrđeno u listopadu, ministar ga zaustavio

Glavni talijanski kazneni sud potvrdio je njegovo izručenje u listopadu, odbivši svećenikovu žalbu. No jučer je Carlo Nordio, ministar pravosuđa, stavio veto na izručenje, navodeći Reverberijevu poodmaklu dob i njegovo zdravstveno stanje.

"Potez talijanskog ministra pravosuđa u suprotnosti je sa sudskim odlukama protiv Reverberija", rekao je Arturo Salerni, odvjetnik koji je zastupao Argentinu u slučaju. "Naša posljednja nada je da će Reverberi biti procesuiran u Italiji."

Jorge Ithurburu, predsjednik nevladine organizacije sa sjedištem u Rimu koja predstavlja rodbinu žrtava argentinske diktature, pozvao je da se Reverberiju sudi u Italiji. “Već smo u kontaktu sa Stalnom skupštinom za ljudska prava u San Rafaelu u Argentini, koja je spremna podnijeti žalbu talijanskim vlastima zbog Reverberijevih zločina. Ako svećenik ne bude izručen, onda bi trebao biti procesuiran u Italiji”, rekao je.

Mnogi pripadnici režima pobjegli u Italiju

Nakon državnog udara 1976., argentinska vojska je sustavno slamala svaku potencijalnu opoziciju i na kraju ubila oko 30.000 ljudi, gotovo svi su bili nenaoružani civili. Trudne zatvorenice držane su na životu dok nisu rodile. Vjeruje se da je oko 500 beba dano vojnim parovima bez djece da ih odgajaju kao vlastite. Do sada je 133 djece rođene u zatočeništvu, sada u svojim 40-ima, ponovno ujedinjeno sa svojim biološkim obiteljima.

Mnogi kriminalci koji su u to vrijeme bili dio tih režima pobjegli su u Italiju, iskoristivši svoje talijansko podrijetlo i dvojno državljanstvo. U paralelnom slučaju, suđenje bi trebalo započeti u Rimu 22. travnja protiv časnika argentinske vojske, potpukovnika Carlosa Luisa Malatta, optuženog za ubojstvo s predumišljajem osam osoba za vrijeme Videlinog režima.

Pročitajte više