Italija: Opći štrajk industrije i prosvjedi u 100 gradova

NAJVEĆA sindikalna konfederacija, CGIL, pozvala je danas na opći četverosatni štrajk sve zaposlene, a na osmosatni štrajk u industriji u znak prosvjeda protiv stanja u talijanskoj industriji i na planu zapošljavanja.

Istodobno su u 100 gradova organizirani prosvjedi na ulicama. U Torinu je, na primjer, bilo 25 tisuća prosvjednika, prema podacima sindikata CGIL, a 15 tisuća prema procjeni policije. Ostala dva velika sindikata, CISL i UIL, nisu pristupili štrajku.

Čelnik sindikata CGIL, Epifani je tijekom govora u Pescari kazao kako je talijanska industrija u nazadovanju, jer nije inovativna i sporo se mijenja. Dokaz tome je pad broja zaposlenih, drži sindikat i traži od industrijalaca veću hrabrost u investiranju, a od vlade u bolju politiku zapošljavanje.

Ministar industrije Antonio Marzano odgovara kako talijansko gospodarstvo nije u padu, a ´štrajkovima se zasigurno ne pomaže rastu industrije´.

Prema podacima CGIL-a štrajku u FIAT-u, na primjer, se odazvalo 10 posto zaposlenih, a prema podacima uprave talijanske automobilske industrije štrajkalo je samo tri posto zaposlenih.

Pročitajte više