Italija: Pobjeda oporbe na lokalnim izborima

OPORBENI lijevi centar polučio je pobjedu nad desnim centrom premijera Silvija Berlusconija na izborima za lokalnu upravu koji su održani zajedno s europskima i na kojima se biralo 4.500 novih općinskih vijeća, 63 pokrajina te za regionalno vijeće i guvernera Sardinije.

Premda još nisu završena prebrojavanja svih glasova, pošto su započeta tek u ponedjeljak poslije podne, za administrativne izbore, ipak se može na temelju preliminarnih podataka, govoriti o pobjedi lijevog centra.

Na europskim izborima, na koje je bilo pozvano 50 milijuna od kojih je 38 milijuna glasovalo i za lokalnu upravu, također je pobijedio lijevi centar jer je osvojio 37 mjesta, a desni centar 36 mjesta u Europskom parlamentu dok su ostala mjesta, do 78 koliko pripada Italiji, osvojile male stranke.

U izbornom okrugu centar (Italija je za eurospke izbore bila podijeljena na pet izbornih okruga, odnosno na sjeveroistok, sjeverozapad, centar, jug i otoke) novinarka televizije RAI Lilli Gruber pobjedila je premijera Berlusconija.

Na Sardiniji,gdje se glasovalo za predsjednika regije i XIII. regionalno vijeće, kandidat lijevog centra Renato Soru, utemeljitelj tvrtke interneta i telefonije Tiscali je novi guverner otoka, pobijedivši Maura Pilija kandidata desnog centra.

U Firenci gradonačelnik Leonardo Domenici, kandidat lijevog centra bi mogao ići u drugi krug s kandidatom desnog centra Domenicom Valentinom. Slična situacija je u pokrajini Milana, gdje kandidatkinja desnog centra Ombretta Colli ide u drugi krug s kandidatom lijevog centra Filippom Luigijem Penatijem. No, Bologna ponovno postaje crvena. Sergio Cofferati, bivši sindikalni čelnik, kao kandidat lijevog centra pobijedio je Giorgia Guazzaloca koji je 5 godina upravljao gradom.

(Hina) xst ysb

Pročitajte više