Italija podržava punopravno članstvo RH u EU

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini u četvrtak je tijekom razgovora s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH Hidom Biščevićem potvrdio potporu Italije punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji sukladno kriterijima EU.

Nakon sastanka na kojem su razmatrana sva pitanja bilateralnih odnosa kao i stanje u regiji, Biščević je za Hinu konzultacije o hrvatsko-talijanskim odnosima ocijenio vrlo plodnima, u trenutku odlučujućem za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Pozitivno je ocijenjeno djelovanje Hrvatske u stabilizaciji regije te je dogovoreno da će Italija i Hrvatska nastaviti zajednički djelovati na stabilizaciji balkanske regije i europeizaciji toga dijela Europe, izjavio je Biščević.

On je razgovarao i s državnim tajnikom talijanskog Ministarstva vanjskih poslova Robertom Antonioneom, koji će u petak u Zagrebu nazočiti inauguraciji hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. U tom razgovoru bilo je riječi o potrebi konačnog rješenja pitanja naslijeđenih iz prošlosti kako se ona više ne bi pojavljivala u dnevnoj politici.

U zajedničkoj izjavi o razgovorima koju je objavilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija stoji da su usuglašena stajališta o intenziviranju bilateralnih kontakata u ovoj godini "radi daljnjeg poboljšanja dobrosusjedskih odnosa, prijateljstva i suradnje".

"Italija uvažava napore Hrvatske u udovoljavanju europskim standardima i podupire nastojanje Zagreba da se pridruži Europskoj uniji s obzirom na pokretanje pregovora o pristupanju sukladno kriterijima koje je postavila Europska unija. Obje strane smatraju proces euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe najučinkovitijim sredstvom za postizanje stabilnosti i prosperiteta u regiji kao cjelini", navodi se u izjavi.

Dogovorene su i konkretne metode bavljenja pitanjima od obostranog interesa, stoji u izjavi i posebno se ističe poštivanje načela da se ugovori moraju izvršavati. Izražena je nada da će se riješiti sva otvorena bilateralna pitanja te će, kako je dogovoreno, mješovita komisija osnovana 2002. pojačati svoj rad.

"Italija i Hrvatska uviđaju da je Jadran njihova zajednička baština. One će unaprijediti suradnju u svim sferama, uz ostalo putem zaštite okoliša, transporta, trgovine i ulaganja, turizma, pomorske sigurnosti i sigurnosnih mjera na moru", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dogovoreno je također da se osnuju stručne radne skupine koje će se baviti konkretnim pitanjima kao što je pristup tržištima nekretnina (sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju), pitanjima vezanim uz groblja, arhive i kulturna dobra. Radne skupine počet će se sastajati u neposrednoj budućnosti", stoji u izjavi.

Pročitajte više