Italija strahuje od terorističkih napada tijekom OI-a

TALIJANSKE vlasti, strahujući od mogućih terorističkih napada tijekom Olimpijskih igara u Torinu, poduzele su pojačane mjere nadzora tzv. operativno zanimljivih osoba koje se nalaze na popisu osumnjičenih pripadnika i suradnika terorističkih organizacija.

Akcijom se posebno nadziru osobe povezane s islamističkim radikalnim skupinama, ali i pripadnici raznih anti-globalizacijskih i anarhističkih skupina koji bi mogli uzrokovati nerede tijekom održavanja Olimpijskih igara.

Luigi Rinella, zadužen za održavanje odnosa između talijanske policije i američke vlade, rekao je kako vlasti preventivno nadziru određeni broj osoba, ali je demantirao tvrdnju američkog dnevnika USA Today koji je naveo podatak o praćenju čak 700-tinjak osoba. Nije mogao reći o kojem je broju osoba riječ, jer vlasti nemaju taj podatak.

Mjere koje se provode u prvom redu se odnose na tajno praćenje telefonskih razgovora, ali i druge vrste elektronskog nadzora, rekao je Rinella ne precizirajući o kojim je mjerama riječ. Dodao je kako se akcija na sličnoj razini provodi i inače, a cilj joj je suzbijanje šverca narkoticima, oružjem i drugom robom.

Početkom mjeseca talijanski ministar unutrašnjih poslova Giuseppe Pisanu rekao je u državnom parlamentu kako bi se OI mogle naći na udaru terorista, ali je naglasio kako ne postoje jasni znakovi da će do napada doći.

Pisanu je pri tom spomenuo i prijetnje objavljene na web stranici povezanoj s al-Qaidom na kojoj su autori zaprijetili Italiji terorističkim udarom jer je poslala svoje vojnike u Irak.

Italija planira za predstojeće OI osigurati policijske i redarstvene snage koje broje čak 9.000 pripadnika, te operativnu skupinu koja će na jednom mjestu objediniti veze s tajnim službama većine zemalja čiji će sportaši sudjelovati na igrama.

XX. Zimske Olimpijske Igre održavaju se od 10. do 26. siječnja iduće godine, a organizatori očekuju sudjelovanje oko 2.500 natjecatelja, te dolazak milijun posjetitelja i 5.000 dužnosnika.

Pročitajte više