Italija traži zajedničku imigracijsku politiku EU

POTAKNUT valovima imigranata koji riskiraju živote da bi se domogli obala bogate zapadne Europe, talijanski ministar unutarnjih poslova pozvao je u četvrtak Europsku uniju da problem riješi zajedničkom imigracijskom politikom.

"Ne možemo dopustiti da socijalna marginalizacija imigranata i fundamentalističko propovijedanje očajnike otjeraju na put terorizma", rekao je ministar Giuseppe Pisanu.

On se obratio svojim europskim kolegama na konferenciji o međuvjerskom dijalogu kojoj su nazočili i kršćanski, židovski i muslimanski čelnici.

Ministar je naglasio kako vjeruje da je Europi potrebna zajednička imigracijska politika, koja bi se, prema njegovim riječima, trebala temeljiti na pružanju pomoći zemljama u razvoju i integraciji legalnih imigranata te borbi protiv ilegalne imigracije.

Pisanu je upozorio da terorističke skupine vode unosne mreže krijumčarenja ljudima kako bi financirale svoje akcije.

Ovoga su mjeseca u tri zasebna izgreda u blizini talijanske obale poginuli deseci imigranata. Samo u posljednja dva dana na jugu Italije iskrcalo ih se oko 500.

Europski čelnici dogovorili su u lipnju da će izdvojiti više novca za zaštitu svojih vanjskih granica, no Italija traži još veću suradnju kroz osivanje zajedničke europske agencije za granice i zajednički sustav kvota za legalno useljavanje u EU.

Pročitajte više