Italija uvodi Dan sjećanja na esule?

ITALIJA će uvesti Dan sjećanja na esule, talijanske izbjeglice koji su nakon Drugog svjetskog rata bile primorane napustiti Istru, Rijeku i Dalmaciju, najavio je u petak u Trstu tajnik Demokratske ljevice (bivša KP) Piero Fassino, a prenosi u subotu "Corriere della Sera".

Talijanski parlament trebao bi 10. veljače donijeti odluku o uvođenju Dana sjećanja na esule, o čemu zasada postoje dva prijedloga.

Prema prijedlogu Nacionalnog saveza (AN) taj Dan sjećanja trebao bi se obilježavati 10. veljače kada je 1947. godine Italija u Parizu potpisala mirovni sporazum kojim je Istra pripala Jugoslaviji.

Drugi prijedlog onaj je Demokratske ljevice (DS) koja je za datum predložila 20. ožujka, dan kada je iz Pule krenuo posljednji brod s talijanskim izbjeglicama.

Fassino je u petak kazao da je ipak prikladniji datum 10. veljače i vjerojatno će Demokratska ljevica u utorak odustati od svog datuma i u parlamentu izglasati prijedlog Nacionalnog saveza.

Dvije strane, desni AN i lijevi DS, podijeljeni su oko pitanja bi li uz Dan sjećanja na esule trebalo pridodati i sjećanje na one koji su završili u fojbama, kraškim jamama u koje su Titovi partizani bacili mnoge Talijane.

(Hina) xst ynab

Pročitajte više