Italija: Zbog suše prijete redukcije struje

U ITALIJI je stanje s nacionalnim sustavom elektroopskrbe kritično i ponovno prijeti mogućnost programskog isključivanja potrošača u pojedinim gradovima, upozorio je ministar industrije i energetike Antonio Marzano kako u srijedu prenosi Corrierre della Sera. 

Šef Civilne zaštite Guido Bertolaso posebno je istaknuo dramatično stanje nestašice vodenih rezervi, upozorivši da će one posve nestati ako do početka jeseni ne bude obilnijih oborina.

Posebni krizni odbor za prevladavanje posljedica suše, osnovan prije nekoliko dana, odredio je prebacivanje vodenih rezervi iz planinskih bazena u rijeku Po, koja je gotovo osam metara ispod normalne razine, kako bi se osigurala voda za elektrane i navodnjavanja.

"Razina vode rijeke Po je na povijesnom minimumu kakav nije zabilježen posljednjih sto godina", rekao je Bertolaso i najavio da će se tek o četvrtka vidjeti učinci prebacivanja vode iz planinskih vodnih bazena u najveću talijansku rijeku.

"Ali to nije dovoljno. Treba se nadati kišama, ali normalnima, ne prolomima oblaka koji mogu izazvati poplave i nanijeti još više štete", objašnjava Bertolaso.

Zbog velikih vrućina raste potrošnja električne energije za rashladne uređaje. Po prvi puta u povijesti Italije potrošnja električne energije u ljetnim mjesecima bila je viša negu u zimskim. Dosadašnji rekord potraže električne energije u jednom je trenutku u jednom danu bio 12. prosinca 2002. kada je u 17 sati potrošnja dostigla rekordnih 52.590 MW. U četvrtak 17. srpnja ove godine u 11 sati potrošnja je iznosila 53.100 MW. Potražnja za električnom energijom je u protekla dva mjeseca bila visoka, pa je 26. lipnja također zabilježen ljetni rekord potražnje sa 52.000 MW, koji je bio blizu općem rekordu.

(Hina) st sd

Pročitajte više