Italija želi uz podršku australskog fonda osigurati kontrolu nad fiksnom mrežom

Ilustracija: EPA

TALIJANSKI operater Telecom Italia (TIM) danas je izvijestio da su državna investicijska banka CDP i australski fond Macquarie podastrli zajedničku ponudu za preuzimanje fiksne mreže, konkurirajući ponudi američkog fonda KKR-a.

Oba potencijalna kupca TIM-ove mreže, kičme talijanske telekomunikacijske infrastrukture, nude približno 18 milijardi eura (19.2 milijarde dolara), rekli su upućeni izvori.

Državnoj banci i australskom fondu problem bi mogla biti činjenica da su vlasnici TIM-ovog manjeg konkurenta Open Fibera. CDP posjeduje i 10 posto udjela u TIM-u.

I američki je fond vlasnik manjinskog udjela u Telecom Italiji, a u ponudi za njegovu mrežu ostavio je otvorenom mogućnost uključivanja državne tvrtke, ali ne i državne investicijske banke, zbog mogućeg narušavanja ravnopravne tržišne utakmice.

Telecom Italia nagomilao dug od 25 milijardi eura

Obje su ponude ispod cijene od 31 milijarde eura, koju je tražio glavni TIM-ov investitor, francuski Vivendi, a njegova je potpora ključna za postizanje dogovora.

Razmatrajući ponudu američkog fonda, koja se penje na 20 milijardi eura kada se uključi mehanizam zarade, TIM je u veljači objavio da "ne odražava u potpunosti" vrijednost njegove imovine, dodavši da će od KKR-a tražiti da podeblja ponudu do kraja ovog mjeseca.

Telecom Italia nada se da će prodajom najvrjednije imovine smanjiti nagomilani dug od 25 milijardi eura i financirati reorganizaciju grupe koja je u potrazi za novim izvorima prihoda.

Vlada premijerke Giorgie Meloni opetovano je isticala da želi preuzeti kontrolu nad TIM-ovom mrežom i time zaštititi radna mjesta, no unutar vlade nisu suglasni kako postići taj cilj, primjećuje Reuters.

Pročitajte više