Ivan Giljanović predao se nakon 11 mjeseci bijega. Pogledajte privođenje

Screenshot: YouTube/ Slobodna Dalmacija

IVAN Giljanović, tražen zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca, predao se jutros policiji, javlja Dalmatinski portal.

S ocem je došao do sjedišta splitske policijske uprave. Policija ga je bezuspješno tražila 11 mjeseci nakon što je početkom svibnja u kafiću na Kmanu s više hitaca iz pištolja ranio Marka Bekavca. 

Giljanović je novinarima otkrio da se odlučio predati jer je sada mir. Mislio je na skupinu Željka Rajića koja je nedavno pritvorena i koja se sumnjiči da je reketarila njegovu obitelj i propucala njihov Mercedes pred kućom na Čiovu. 

"Zašto sam se sad odlučio predati? Zato šta je sad napokon doša mir", rekao je Giljanović dok su ga dvojica muškaraca u civilu vodila u postaju. Snimku je objavila Slobodna Dalmacija.

USKOK je jučer proširio istragu protiv Rajićeve skupine, i to za iznude. Među žrtvama je i otac Ivana Giljanovića koji je Rajićevoj skupini platio čak 20 tisuća eura. 

Obračun u kafiću

Nakon obračuna u splitskom kafiću Giljanović je bio u bijegu. Od tada je prošlo skoro godinu dana, bilo je to 1. svibnja prošle godine.

Tog dana on je s Bekavcem sjedio u kafiću kad su se posvađali. U jednom trenutku Giljanović je u Bekavca ispalio više metaka. Bekavac je krvav ostao ležati na cesti, a Giljanović je pobjegao.

Za njim su raspisani tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Nakon te pucnjave objavljeno je da su Giljanović i Bekavac od ranije imali razmirica, a Bekavac mu je često prijetio.

Bekavac je prije nekoliko mjeseci opet upucan.

Proteklih mjeseci tragalo se za Giljanovićem

 

Tko je Ivan Giljanović?

O Giljanoviću se proteklih godina u medijima povremeno pisalo. Tako su protiv njega podignute tri optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za ukupno 14 kaznenih djela pokušaja iznude i sklapanja lihvarskih ugovora. Giljanović je 2012. pristao na nagodbu s Državnim odvjetništvom te spremno prihvatio kaznu od tri godine i deset mjeseci. Tužiteljstvo je tražilo devet godina. 

Kako se tada pisalo, prije nego što je uhićen spremao je bijeg u Dominikansku Republiku pa mu je zbog toga odbijena jamčevina koju je ponudio.  

Klupko Giljanovićevih ilegalnih aktivnosti počelo se odmotavati početkom 2012. godine. Na mjesečnoj bazi stizale su prijave splitske policije i brojnih oštećenika kojima se život nakon zelenaške posudbe od Giljanovića pretvarao u pakao. Kamata je bila tolika da koliko god se plaćalo, nije bilo dovoljno.

Inače, kako su mediji pisali 2012. kad se Giljanović najviše pojavljivao u njima, radi se o profesoru kineziologije i bivšem boksaču.

Pročitajte više