Ivan Kovačić: Ne znam je li Milijan Brkić kandidat za zamjenika ministra, ali ja ga ne bih uzeo

Foto: FAH

VIJEĆE za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta dobilo je prijedloge za zamjenike i pomoćnike ministara te će na sjednici u četvrtak razgovarati o imenima, rekao je u srijedu nakon prve sjednice koordinator tog vijeća Ivan Kovačić (Most).

"Imamo prijedloge za zamjenike i pomoćnike od Mosta i Domoljubne koalicije", rekao je Kovačić nakon četverosatnog sastanka tog vijeća. Istaknuo je kako već na sutrašnjoj sjednici mogu početi razgovarati o tim prijedlozima i usklađivati imena. Dodao je i da su Milijan Brkić (HDZ) i on izabrani za koordinatore Vijeća za suradnju.

Kovačić je rekao kako su se dogovorili da će sastanke održavati bar jedanput na tjedan, a po potrebi i češće.

"Savjetodavno tijelo"

Odbacio je medijske napise da je Vijeće za suradnju "nadvlada ili vlada u sjeni" te je pritom istaknuo da su oni savjetodavno tijelo. "Bit ćemo samo politička volja koja će omogućiti što lakši rad Vlade", poručio je.

Kovačić smatra i da će se sve u vezi s novim zamjenicima i pomoćnicima ministara 'posložiti' za sedam do deset dana jer moraju ustrojiti kabinete ministara i zamjenike. Dodao je i da se zamjenici ministara neće birati javnim natječajem, nego samo čelnici javnih poduzeća.

Na pitanje je li i Brkić među kandidatima za zamjenike ministara, Kovačić je odgovorio kako ne zna te je u šali dodao kako ga on "ne bi nikada uzeo".

U vezi s načinom biranja zamjenika i pomoćnika ministara te čelnika javnih poduzeća, Brkić je istaknuo da će sve ono što je zakonski normirano tako biti i provedeno ako se ne bude zakonski drugačije odlučilo.


"Mi smo legalisti i moramo poštovati zakone te ćemo odlučivati na temelju tih zakona", poručio je. Navodeći kako će Vijeće za suradnju biti savjetodavno tijelo, Brkić je rekao i da će ono biti politička potpora Vladi, tj. oni koji će davati prijedloge.

"Zakoni jasni i egzaktni"

Na novinarsko pitanje ostaju li sadašnji direktori javnih poduzeća koje je izabrala bivša Vlada, odgovorio je da su zakoni jasni i egzaktni te da će svi koji su zatečeni - dok to ne bude promijenjeno - obnašati svoje dužnosti odgovorno kako bi bilo bolje hrvatskoj državi, a ne bilo kojoj političkoj opciji.

Sljedeća sjednica Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta održat će se u četvrtak u Hrvatskome saboru.

Pročitajte više