IVAN MERZ: HRVATSKI LAIK PROGLAŠEN BLAŽENIM

Papa Ivan Pavao II. betificirao je danas u Banjoj Luci katoličkog laika Ivana Merza, Časnog Slugu Božjeg kojega Crkva ovim činom postavlja kao uzor kako se i u laičkom staležu može ostvariti ideal kršćanske svetosti i angažiranoga apostolata.

Iako je najplodonosniji dio svojega života proveo u Zagrebu gdje je i pokopan u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, proglašenje Ivana Merza blaženim obavljeno je u Banjoj Luci gdje je rođen 1896. godine i gdje je 1914. godine završio i gimnaziju. Kratko vrijeme nakon toga proveo je na vojnoj akademiji da bi potom prešao na studij na bečkom sveučilištu. Tijekom studija je mobiliziran je i poslan na talijansku bojišnicu. Po završetku Prvog svjetskog rata nastavlja studij književnosti u Beču i dovršava ga 1922. godine u Parizu. Nakon toga dolazi u Zagreb gdje predaje njemački i francuski jezik a na zagrebačkom sveučilištu doktorira 1923. analizirajući utjecaj liturgije na francuske pisce. Umro je samo pet godina kasnije nakon neuspjele operacije.

Pater Božidar Nagy, glavni postulator Merzove kauze, napisao je kako je Merz razmišljanjem, studijem a osobito kroz ratna stradanja, patnje i trpljenja stigao do potpunog obraćenja i spoznaje istinitosti katoličke vjere. Cijeli svoj život, navodi Nagy, Merz će posvetiti Isusu Kristu načinivši kao laik zavjet vječne čistoće.

Za Merza se zna kako je aktivno radio na odgoju hrvatske mladeži u katoličkim organizacijama njegova vremena u koje uvodi načela papinske Katoličke akcije. Zbog takvoga svoga usrdnoga angažiranja te zalaganja za liturgijsku obnovu smatran je "stupom Crkve" u Hrvatskoj no u literaturi se može naći tvrdnja kako je Merz svojim djelovanjem postao zapravo "suvremenim svecem europskog formata koji daleko nadilazi granice domovine".

Ivan Merz svojim je zagovorom pomogao mnogima u njihovim tjelesnim i duhovnim potrebama o čemu svjedoče brojne zahvalnice na njegovu grobu. Neobjašnjivo i čudesno ozdravljenje Anice Ercegović od neizlječive bolesti u Vatikanu je prihvaćeno kao Merzovo čudo. Tada 19-godišnja djevojka iz okolice Sunje ozdravila je od tuberkuloze nakon molitve devetnice Ivanu Merzu a ovaj je slučaj razmatrala i potvrdila posebna komisija vatikanskih liječnika i teologa.

Još 1958. godine nadbiskup Franjo Šeper pokrenuo je proces Merzove beatifikacije da bi on bio dovršen 44 godine kasnije kada je 5. srpnja 2002. godine u Vatikanu proglašen dekret o njegovim herojskim krepostima. Sam Ivan Pavao II u nekoliko je navrata pomenuo Ivana Merza uglavnom prigodom generalnih audijencija u Vatikanu kada je mlade Hrvate pozivao da slijede primjer ovog znamenitog katoličkog laika.

U poslanici biskupa Bosne i Hercegovine objavljenoj u povodu Papina pohoda toj zemlji i beatifikacije Ivana Merza potaknuti su vjeroučitelji da se i sami ugledaju u toga vrsnog katoličkog pedagoga i odgojitelja mladeži ne bi li tako što više oduševili mlade za Krista i Crkvu.

(Hina) rm sb

Pročitajte više