Ivan Tepeš - Iz Karamarkovog šupka do Bruxellesa pa nazad u politički besmisao

Foto: Pixsell/ Nel Pavletić

ZAVRŠILA je kratkotrajna politička karijera Ivana Tepeša, bivšeg potpredsjednika Sabora, koja će ostati poznata isključivo kao dokaz da bez obzira koliko beznačajnoj političkoj stranci pripadali, uz dobra poznanstva i sporazume itekako daleko možete dogurati.


A dogurao je Tepeš itekako daleko, do fotelje potpredsjednika Sabora, štoviše, već je jednom nogom bio i u EU parlamentu od kojeg je, pod nerazjašnjenim okolnostima, odustao.

No, krenimo redom.

Tepeš je još jedan u nizu povjesničara u domaćoj politici. Političku karijeru počeo je u HSP-u, da bi 2009. godine osnovao HSP AS. Odnose među pravašima i razloge osnivanja nove stranke teško je shvatiti ljudima izvan tog uskog kruga, ali za priču o brutalnom usponu i brutalnijem padu Ivana Tepeša to nije ni bitno.

Za prvu predsjednicu HSP AS-a izabrana je Ruža Tomašić, ali i aktualni predsjednik stranke Hrvoje Niče, koji je sukobu s Tepešom, otvoreno kaže kako su pravi osnivači bili Pero Ćorić i Ivan Tepeš, dvojac čije će ime u sljedećim godinama ići zajedno kao što se izgovara Bolek i Lolek ili, možda prigodnije, Pat i Mat iz kultnog crtića A je to.

No vjerojatno bi Ivan Tepeš i Pero Ćorić životarili tamo negdje ispod jedan posto po anketama da im se nije ukazao Tomislav Karamarko. Godina je 2012. i novi šef HDZ-a upravo se sprema na sveopću mobilizaciju desnice pričama o komunistima i sličnim pizdarijama kojih se već desničari plaše. U toj priči o crvenoj opasnosti, Kevinim jamama i sličnim glupostima Tepeš i Ćorić odlično su se uklopili.

HSP AS u sljedećim godinama pokazat će se najvjernijim saveznikom Tomislava Karamarka kojeg će braniti do zadnjeg trenutka. Ponovljeni izbori pokazat će i zašto su ga toliko grčevito branili.

Uvijek vjerni Karamarku

No, rekli smo već, idemo redom.

Nakon izbora u studenom prošle godine HSP AS je dobio tri mjesta u Saboru - uz Ćorića i Tepeša, ušao je Ivan Kirin, kasniji prebjeg u Plenkovićev tabor.

Ćorić i Tepeš od prvog su dana, kao sudionici nesretne vlasti, govorili sve ono što Karamarko nije smio reći. Kad je trebalo zamutiti vodu, napraviti nekakvu diverziju, Ćorić i Tepeš su tu odlično poslužili. Tako se HSP AS, ničim izazvan, počeo zalagati za ponovno uvođenje vojnog roka iako to, jasno, nisu znali argumentirano objasniti.

"Situacija je danas takva da imate rat u Ukrajini, Crna Gora treba ući u NATO, ali tamo sukob može prerasti u građanski rat. Srbija ide prema EU, ali istodobno jača odnose s Rusijom. Imate sukob u Siriji, toga ničega nije bilo natrag 10 godina", objašnjavao je Tepeš za Index razloge zbog kojih bi se ponovo trebao uvesti vojni rok. On sam je, samo da podsjetimo, vojsku služio civilno.


Osim što je neargumentirano govorio o uvođenju vojnog roka, Tepeš je imao i mini privatnu aferu kad ga je bivši zagrebački policajca Vladimir Ječić, bivši suprug Tepešove supruge, optužio da mu je doselio u kuću. Tepeš je sve optužbe proglasio neutemeljenima.

Je li Tepeš u tuđem domu pokazat će vrijeme, a vrijeme je već pokazalo kako bivši potpredsjednik Sabora voli boraviti u društvu za dom spremnih.

On je tako sudjelovao i u pohodu na Vijeće za elektroničke medije i Mirjanu Rakić, rame uz rame s Velimirom Bujancem i Božidarom Alićem. Naravno, svjetina koja se tobože zalagala za slobodu medija (nakon privremenog gašenja Z1 televizije zbog ispada voditelja emisije Markov trg Marka Juriča) nije propustila izvikivati fašistički Za dom spremni. Tepeš se pravdao da nije znao da će se to vikati.

Kako je vlast propadala, a propadala je brzo i nezaustavljivo, tako su Tepeš i Ćorić sve jače branili Karamarka. U danima kad se brojala svaka ruka, ovaj je dvojac govorio o preslagivanju i novoj saborskoj većini. Izbora se, uvjeravali su nas tada, nisu bojali. No, to je najvjerojatnije bila samo priča za javnost, kako bi takvi hrvatine mogli priznati da se nečega boje.

Tomislav Karamarko je pao i potpuno nestao, a desničarski imperij koji je godinama slagao sljedećih mjeseci urušit će se do temelja. Plenković je odmah jasno dao do znanja da mu usluge HSP AS-a neće trebati, a Ćorić i Tepeš osnovali su Domovinsku koaliciju.

Tamo i opet nazad

Izbori su pokazali koliko su zapravo i oni i njihova stranka minorni i beznačajni, da ne kažemo besmisleni.

U X. izbornoj jedinici gdje je nositelj bio Ivan Tepeš skupili su katastrofalnih 0,35 posto. Ispred njih je čak i potpuno nepoznati HSP 1861. koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto

U II. izbornoj jedinici, gdje je nositelj bio Pero Ćorić, HSP AS je skupio opet slabašnih 0,48 posto. I ovdje su ispod koalicije HSP-a i HČSP-a koji imaju 0,52 posto.

Tepeš je na izborima skupio tek 201 preferencijalni glas, Ćorić još manje, njih tek 165. Članovi vlasti, potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik uhvatili su manje glasova nego što prosječna tinejdžerka uhvati lajkova na status.

Od potpredsjednika Sabora do osobe u čije političke ideale vjeruje tek 201 osoba trebali su samo jedni izbori.


Da su Tepeš i Ćorić beznačajni političari znalo se i ranije. Da je tome tako, izbori su konačno dokazali.

No, i nakon konačnog pada Tepešu se nasmiješila politička sreća. Zbog pobjede HDZ-a i Plenkovića, on i neki HDZ-ovci bili su prisiljeni povući se iz Bruxellesa. Tu su se otvorila vrata Tepešu koji je po rangiranosti na listi došao na red za odlično plaćeni posao u EU parlamentu.

"Takav je zakon", tumačio je Tepeš činjenicu što će, iako potpuno beznačajan, ući u EU parlament. No, nakon nekoliko dana uslijedio je obrat. Tepeš je naglo odustao od EU parlamenta nemušto objašnjavajući kako mu to nije bilo u planu, zakon mu više nije bio bitan. Novi čelnik njegove stranke, iz koje će najvjerojatnije bivši predsjednik biti izbačen, Hrvoje Niče smatra da je riječ o ucjeni.

Na kraju balade, bivši potpredsjednik Sabora ostao je i bez svoje Facebook stranice koju je preuzeo Hrvoje Niče.

Od potpune anonimnosti do poznanstva s Karamarkom do Sabora i EU parlamenta. I opet nazad do političke anonimnosti. "Tamo i opet nazad" mogla bi se nazvati politička karijera Ivana Tepeša, kako je svoja uzbudljiva putovanja u popularnom Gospodaru prstenova opisao Bilbo Baggins.
 

Pročitajte više