Ivana Paradžiković uvjetno osuđena zbog emisije o neradu socijalne skrbi

Općinski sud u Osijeku osudio je novinarku i bivšu urednicu Provjerenog Ivanu Paradžiković i novinara Ivana Čorkala na deset mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Osuđeni su za kazneno djelo povrede tajnog postupka jer su objavili detalje suđenja u kojem je žrtva bila maloljetna osoba, a posredno su tako otkrili i identitet djeteta.

Paradžiković i Čorkalo su u emisiji Provjereno, koja je bila emitirana u prosincu 2019. godine, od strica optuženika za seksualno iskorištavanje djeteta dobili na uvid različite sudske dokumente, poput zapisnika Centra za socijalnu skrb, psihološkog nalaza djeteta i optužnice. Paradžiković i Čorkalo su na temelju tih dokumenata napravili emisiju, čija je glavna tema bila propust Centra za socijalnu skrb.

Ipak, u njoj su objavili mnoge detalje iz tajnog suđenja, ali i prikazali neke članove obitelji žrtve, kao i osobe povezane s obitelji, te su im objavili imena i prezimena, što je na kraju otkrilo i identitet žrtve. Također su detaljno citirali dijelove iskaza djevojčice tijekom intervjua sa psihologom Centra za socijalnu skrb Našice i tijekom forenzičkog intervjua u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, u kojem djevojčica opisuje seksualno zlostavljanje kojem je bila izložena.

Čorkalo: Urednik mora odobriti teme

U obrani se prvooptuženi Čorkalo branio da je prilog napravio na zahtjev rodbine žrtve, koja je tvrdila da uhićeni član obitelji nije kriv za ono za što ga se tereti. Kazao je kako stoga nisu smatrali da treba sakriti identitet članova koji su htjeli istupiti u medije i koji su im predali sudsku dokumentaciju. Također je tvrdio da je odgovornost za objavu sadržaja na uredniku, a ne na novinarima.

"Tadašnja urednica emisije Provjereno Ivana Paradžiković bila je upoznata s time da ćemo emitirati te priloge i sa sadržajem istih, odnosno da će se raditi taj prilog. Naime, urednik mora odobriti da se određena tema radi. Prilikom izrade priloga nije se uopće bavio pitanjem u kojoj je fazi kazneni postupak protiv optuženika, fokus je bio na tome da se usmjeri pozornost na propuste koji su učinjeni u kontroli nad obitelji djevojčice koja je očito bila disfunkcionalna.

Inače se kod izrade priloga upoznaje s pravnim propisima koji reguliraju pitanje određene teme, međutim, uvijek se na uredničkom kolegiju procjenjuje da li je nešto zaista od interesa javnosti i u tom slučaju se ide s objavom 'bez obzira na sve'", rekao je Čorkalo u obrani.

Paradžiković se ne osjeća krivom

Paradžiković je u svojoj obrani ponovila da su Novu TV pozvali članove obitelji i da su mještani zbog tog slučaja prosvjedovali ispred suda. Dodala je i da je ona kao urednica imala puno povjerenje u novinare, između ostalog, i u Čorkala, koji je priređivao ovaj prilog za emisiju Provjereno, tako da nije provjeravala njegov rad.

Napomenula je i da je Čorkalo raspolagao dokumentacijom te da ona uopće nije znala da su ti dokumenti sporni, odnosno da ih se ne smije objaviti. Izjasnila se da se ne osjeća uopće krivom jer smatra da su oni ovim prilogom pridonijeli da istina izađe na vidjelo i da prava djevojčice budu zaštićena. Također je napomenula da je dokumente prije objave pregledala pravnica Nove TV, koja je dala zeleno svjetlo.

Sud je zaključio da su Paradžiković i Čorkalo "znali da nemaju dozvolu suda da objave tijek kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta" te su svejedno napravili "televizijske priloge o seksualnom zlostavljanju petogodišnje djevojčice od strane članova obitelji".

Pročitajte više