Ivanović: Svjedočenja iz BiH bit će važna za Gotovinu

JEDAN od odvjetnika generala Ante Gotovine, Marin Ivanović, ocijenio je kako bi svjedočenja pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane i Armije BiH te ratna dokumentacija BiH mogla biti ključna za pobijanje tvrdnji haaškoga Tužiteljstva da se general nalazio u Kninu poslije 8. kolovoza 1995., kada je počinjen najveći broj zločina u operaciji "Oluja".

"Poznato je kod ljudi u BiH da su nakon operacije Oluja nastavljene operacije na slamanju Karadžića i Mladića, odnosno prodoru hrvatskih snaga i Armije BiH prema Banjoj Luci", rekao je odvjetnik Ivanović u izjavi za mostarski Dnevni list od četvrtka, ističući da će to biti jedna od ključnih teza obrane.

Dodao je kako će obrana potvrditi da su pripadnici HVO-a "sudjelovali u operaciji "Oluja" držeći desno krilo pod zapovijedanjem generala Glasnovića" te se "osvrnuti na zajedničko zapovjedništvo u Travniku i suradnju generala Gotovine i generala (Armije BiH) Karavelića".

Prema riječima odvjetnika Ivanovića, general Gotovina se poslije odlaska na bračno putovanje vratio voditi vojne operacije u BiH zbog protuudara koji je predvodio general Ratko Mladić na području Derale oko blagdana Velike Gospe 1995.

"S bračnog putovanja Gotovina se vraća po pozivu, kada dolazi do protuudara Srba na području Derale. Sve to je dio koji se događao na području BiH i očekujemo punu i zajedničku suradnju", rekao je jedan od odvjetnika generala Gotovine.

Odvjetnički tim je pozvao na zajedničku suradnju i pomoć pripadnika HVO-a i Armije BiH. Ivanović je potvrdio kako će odvjetnički tim generala Gotovine zatražiti obranu sa slobode čim se za to steknu proceduralni uvjeti.

Foto: Arhiva

Pročitajte više