Ivošević: Od konzervatora smo tražili dozvolu za otvaranje noćnog kluba na Peristilu

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKI dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je danas da je Grad Split od konzervatorskog odjela zatražio dozvolu za otvaranje noćnog kluba na Peristilu. Nastavak je to Ivoševićevih prozivki na račun konzervatora, koje optužuje za uništavanje kulturne baštine u Splitu.

"Grad Split je poslao zahtjev za izdavanjem prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Splitu kako bi na mjestu kavane Luxor mogli otvoriti noćni klub. Pa da vidimo što se može ili ne može odbiti sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara", piše Ivošević.

Na kraju statusa naglasio je da Grad Split nema namjeru stvarno otvoriti noćni klub na Peristilu ako dobije odobrenje konzervatora. 

"Konzervatori i Ministarstvo uništavaju baštinu"

Ivošević je i ranije prozivao konzervatorski odjel i Ministarstvo kulture. Zadnji put mu je povod bila dozvola za prenamjenu poslovnog prostora u strogom centru grada.

"Godinama svjedočimo propadanju splitske stare gradske jezgre i pretvaranju većine poslovnih prostora u isključivo ugostiteljske objekte. Većina građana ne zna da je svaku prenamjenu iz trgovine u ugostiteljstvo morao blagosloviti i konzervatorski odjel u Splitu. Naša bogata baština tako je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture postala jeftini ljetni fast food", napisao je Ivošević na Facebooku.

"Odobravaju svaki zahtjev koji dobiju"

Konzervatori odobravaju sve zahtjeve koje dobiju i tako štete javnom interesu, tvrdi Ivošević.

"Danas nam je u gradsku upravu stiglo novo odobrenje koje pokazuje da konzervatorski odjel nastavlja odobravati svaki zahtjev za prenamjenom, bez ikakvih kriterija i na štetu javnog interesa, pa tako uskoro na Pjaci umjesto trgovačke djelatnosti (Ispod Ure) možemo očekivati još jednu slastičarnu", napisao je.

Na kraju statusa je dodao i da diskoteka u Trogirskoj nema odobrenje konzervatorskog odjela u Splitu. "Postavlja se pitanje gdje je konzervatorska inspekcija i kako su izdani MTU?" piše Ivošević.

Pročitajte više