Iz Azovstala evakuirani ranjeni Ukrajinci, busevi ih vode u grad pod ruskom kontrolom

Foto: Profimedia

DESETAK autobusa u kojem su ukrajinski vojnici koji su se nalazili u čeličani Azovstalj napustilo je danas to postrojenje, objavio je Reuters. Nije bilo moguće provjeriti koliko je vojnika bilo u autobusima.

Također je nejasno je li među vojnicima koji su se ukrcali i 40 ranjenih za koje je bilo rečeno da su u podrumima čeličane. Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar Azovstalja, čeličane u Mariupolju.

Moskva: Dogovorili smo primirje

Moskva tvrdi da je postigla primirje s posljednjim ukrajinskim vojnicima u čeličani, ali ukrajinski dužnosnici to nisu potvrdili i nejasno je što se točno događa unutar tvornice.

"Kao rezultat pregovora s predstavnicima ukrajinskih vojnika blokiranih u Željezari Azovstal u Mariupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih. Trenutno je na području poduzeća uspostavljen režim prekida vatre i otvoren je humanitarni koridor kroz koji su ranjeni ukrajinski vojnici prevezeni u medicinsku ustanovu u Novoazovsku, Narodna Republika Donjeck, kako bi im pružili svu potrebnu pomoć", objavilo je rusko Ministarstvo obrane na Telegramu.

Ukrajina predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstalj u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi "utjecajne posrednike".

Ukrajina je bila predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, te rekla da će, ako im Moskva dopusti, osloboditi dio ruskih ratnih zarobljenika.

Mnogi od onih koji su još u čeličani pripadnici su pukovnije Azov, čiji je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar rekao u petak da će njegove snage nastaviti pružati otpor koliko god budu mogli.

Pročitajte više