Iz čitavog svijeta pristiže pomoć žrtvama tsunamija

POMOĆ međunarodne zajednice i dalje stiže u zemlje na Indijskom oceanu koje je 26. prosinca opustošio tsunami, čemu se pridružuju i privatne donacije koje u nekim zemljama premašuju državne.

Četrdesetak država obećalo je pomoći zemljama koje su najteže stradale u tsunamiju s iznosom koji premašuje 4 milijarde dolara, dok druge šalju sve veći broj svojih vojnika s najsuvremenijom logističkom opremom.

Tomu treba pridodati privatnu pomoć neviđenih razmjera koju šalju obični građani, poznati glumci i pjevači, športaši, udruge, poduzeća i lokalne vlasti.

U Europi vrijednost privatnih donacija u subotu je dosegnula milijardu i pol dolara, prema evidenciji AFP-a, što se približava vrijednosti pomoći koju su najavile europske države.

Japan koji je s 500 milijuna dolara među najvećim donatorima, najavio je u subotu da će u Indoneziju koja je najteže pogođena tsunamijem (100.000 mrtvih) poslati tisuću vojnika, što je najveći broj japanskih vojnika izvan zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

Španjolska je u subotu objavila da u Indoneziju šalje pet zrakoplova, amfibiju i 650 vojnika, što će ju stajati 6,5 milijuna eura u dva mjeseca i osigurati joj treće mjesto u Europi i peto u svijetu po pružanju vojne pomoći južnoj Aziji.

Belgija će poslati u Šri Lanku i u Indoneziju devedesetak vojnika, a Švicarska će na raspolaganje Visokog povjerenstva za izbjeglice (HCR) staviti tri helikoptera i pedesetak vojnika na tri mjeseca.

SAD je već poslao 13.000 vojnika, Francuska ih je poslala 1.000 dvama brodovima koji bi u vode ispred Sumatre trebali doploviti do 14. siječnja, sa šest helikoptera, liječničkom ekipom i kirurškom opremom.

Ujedinjeni narodi koji predvode operaciju pružanja pomoći još čekaju "nove količine pomoći u novcu i u opremi", priopćio je u petak UN-ov Ured za koordinirano slanje humanitarne pomoći.

I dalje postoji velika potreba za žurnom pomoći koju UN procjenjuje na milijardu dolara, kako za pet milijuna raseljenih osoba, tako i za obnovu najteže poharanih zemalja.

Skupina G7 koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje u svijetu prihvatila u petak prijedlog o smanjenju duga stradalih zemalja, ali ga 12. siječnja još treba potvrditi Pariški klub.

Australija je u subotu sa 760 milijuna dolara i dalje bila najveći donator, a u stopu je prati Njemačka (665 milijuna dolara), gdje su građani prikupili rekordan iznos od 430 milijuna dolara.

SAD je daleko iza, s 350 milijuna dolara državne pomoći i 337 milijuna privatnih donacija, od čega je jedan milijun darovala glumica Sandra Bullock.

Pročitajte više