Iz Hrvatske na hodočašću u Mariazellu sudjelovat će osam tisuća hodočasnika

SREDIŠNJEM događaju Srednjoeuropskog katoličkog dana Hodočašću naroda u drevno austrijsko marijansko svetište u Mariazellu, koje se održava pod motom "Krist nada Europe", bit će iz Hrvatske nazočno osam tisuća hodočasnika.

Po riječima nacionalnog koordinatora hodočašća naroda u Mariazell vlč. Enca Rodinisa, potvrđeno je da će hodočašću biti nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader te ministar kulture Božo Biškupić.

Organizacija hodočašća provodi se u nadbiskupijama i biskupijama, a najviše hodočasnika prijavilo se u zagrebačkoj nadbiskupiji te đakovačko-srijemskoj, varaždinskoj i požeškoj biskupiji, izjavio je Rodinis, dodavši kako će iz Hrvatske u austrijsko svetište Mariazell krenuti 160 autobusa s hodočasnicima.

Srednjoeuropski katolički dan, koji se održava u organizaciji biskupskih konferencija BiH, Češke, Hrvatske, Madžarske, Austrije, Poljske, Slovenije i Slovačke, održava se u Mariazellu od 21. do 23. svibnja.

Središnje euharistijsko slavlje 22. svibnja u 11 sati vodit će izaslanik Svetoga Oca kardinal Angelo Sodano.

Organizatori očekuju da će na hodočašću u Mariazellu sudjelovati oko 100 tisuća hodočasnika iz osam zemalja, iz kojih su predsjednici biskupskih konferencija 8. siječnja 2002. u Budimpešti dogovorili obilježavanje Srednjoeuropskoga katoličkog dana.

Prije nešto više od godinu dana predsjednici biskupskih konferencija, okupljeni oko projekta Srednjoeuropskog katoličkog dana, uputili su pastirsko pismo biskupa srednje Europe u povodu početka Srednjoeuropskoga katoličkog dana "Krist - nada Europe" u kojem su, uz ino, istaknuli kako "današnja Europa od sada kao i do sada živi od kršćanske baštine" te da "izvor nade leži u Kristovu evanđelju".

Srednjoeuropski katolički dan tumači se kao znak potrebe integracije i ujedinjenja Europe, koje Crkva želi poticati svjesna činjenice da je kršćanstvo jedan od nosivih i nužnih korijena te europske stvarnosti.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više