GOTOVA KOMEMORACIJA Pljuvali po Haškom sudu, Praljak proglašen "mučenikom" i "ljudinom"

Foto/video: Index/Pixsell/Patrik Macek/Robert Anić/Marko Prpić

ZAVRŠENA JE komemoracija za Slobodana Praljka koja je održana u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Na komemoraciji dva Plenkovićeva ministra i dva ratna zločinca


Na komemoraciju za Slobodana Praljka došla su dva Plenkovićeva ministra, Tomo Medved i Damir Krstičević, premijerov savjetnik Vladimir Šeks, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Vaso Brkić, Marko Perković Thompson i - dva ratna zločinca, Mirko Norac i Dario Kordić. U prvom redu na komemoraciji sjedio je Plenkovićev ministar Tomo Medved.

Uz gore navedene, na komemoraciju su došli Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore koji je optužen da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna, donedavni savjetnik predsjednice RH i notorni teoretičar zavjera Davor Domazet Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić, Nikola Štedul i bivši specijalac Željko Sačić. U Lisinskom su se pojavili i Đuro Glogoški, jedan od vođa šatoraša te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, ekstremno desne strane koja podržava Plenkovićevu vladu.

Tuđman popljuvao Haški sud i proglasio Praljka "ljudinom kojoj nitko nije ravan"


Najoštriji govor na komemoraciji održao je Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin Franje Tuđmana, prvog predsjednika neovisne Hrvatske. Tuđman je u svom govoru Praljka nazvao "ljudinom kojoj nitko nije ravan", a haško suđenje na kojem je Praljak osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nazvao je "teatrom apsurda".

Na zagrebački Velesajam stiglo je desetak autobusa iz BiH i Hrvatske, a ZET-ovi autobusi besplatno su odvozili ljude do Lisinskog. Autobusi su došli iz Splita, Šibenika, Imotskog, Tomislavgrada i Siska.

>> KOMEMORACIJA ZA PRALJKA Desnica pokazuje moć, Bandić im pomaže, a HDZ-ovci se opet prave glupi


Tijek događaja:

12:45
Komemoracija je završila.

12:40 Jutros je u BiH održana konferencija za medije na kojoj su udruge žrtava rata komentirale rad Haškog suda. U tom kontekstu dotakli su se presude Slobodanu Praljku, komemoracije, ali i Kolinde Grabar-Kitarović koju su ranije nazvali kraljicom Balkana. Opširnije...

12:35 Sljedeći se na pozornicu popeo general Pavao Miljavac koji je rekao: "Bio nam je primjer do zadnjeg trenutka svog života. Bio je general koji je branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio. Iako bez formalnog vojnog znanja, vrlo brzo se nametnuo kao vođa i zapovjednik. Pokazao je osobine dobrog vojskovođe i zapovjednika."

12:20
Nakon Miroslava Tuđmana govorio je glumac Zlatko Vitez, koji je rekao da će Praljak biti upamćen kao "hrvatski mučenik".

12:13
"Ljudini poput Praljka nitko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda", rekao je Tuđman, koji je u svom govoru u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna, a suđenje "izrežirano". Kraj Tuđmanova govora popraćen je gromoglasnim i dugim pljeskom.


12:09
"Njegov zadnji čin nije bio teatralna gesta niti kukavički čin, niti potez očajnika. Njegova poruka je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Miroslav Tuđman na komemoraciji, dodavši kako je suđenje hercegovačkoj šestorici "školski primjer kako ne voditi suđenje".

12:02
Komemoracija je počela recitiranjem Gundulićeve "Himne slobodi", a nastavljena je čitanjem Praljkove biografije. Stihove je recitirao glumac Dragan Despot. Opisan je kao "čovjek koji je vjerovao u pravdu".

12:00
Počinje komemoracija za Slobodana Praljka, pratite ju uživo:


11:50
Na pitanje je li na komemoraciju došao kao privatna osoba, ministar branitelja Tomo Medved rekao je da moli za razumijevanje pa dodao: "Danas smo tu da dostojanstveno odamo počast generalu Praljku." Opširnije.

11:45
Pojavio se još jedan osuđeni ratni zločinac, Mirko Norac, a na komemoraciji je viđen i ministar obrane Damir Krstičević.

11:43
Vaso Brkić dao je izjavu uoči komemoracije, kazavši kako je došao na komemoraciju svom suborcu. "Svojim činom general Praljak izdignuo se iznad vlastite slobode jer mu je istina bila draža", rekao je Brkić. Opširnije.

11:40
Ministar branitelja sjedi u prvom redu uoči početka komemoracije za Slobodana Praljka. U Lisinskom se pojavio i Marko Perković Thompson. U neposrednoj blizini Thompsona pojavio se i neonacist i osuđeni narkodiler koji je plaćao prostitutke kokainom, Velimir Bujanec.



11:35
Uživo ispred Lisinskog - uskoro počinje komemoracija:


11:25
U Lisinskom su se pojavili i Đuro Glogoški, jedan od vođa šatoraša te Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Došao je i Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, a viđen je i Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana.

11:05
U Lisinskom su se pojavili HDZ-ov veteran i premijerov savjetnik Vladimir Šeks, donedavni savjetnik predsjednice RH i notorni teoretičar zavjera Davor Domazet Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić, Nikola Štedul, saborski zastupnik Željko Glasnović, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić i bivši specijalac Željko Sačić. Opširnije.



10:50
Iako je bilo najavljivano kako u Lisinski neće doći nitko od državnih dužnosnika, tamo se ipak pojavio ministar branitelja Tomo Medved, ali i Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore koji je optužen da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna. Medved je, naime, uočen u kafiću u sklopu dvorane Lisinski.

10:35
Na Velesajam su stigla još tri autobusa, iz Splita, Imotskog i Siska. Ukupno ih je dosad došlo sedam.



10:28
Građani pristižu u Lisinski, ali nema nikakve gužve.



10:25
Na Velesajam je pristigao i treći autobus. Nakon autobusa iz Šibenika i Splita, zadnji je došao iz Tomislavgrada. Nedugo nakon toga stigao je još jedan autobus iz Splita.

10:20
U Lisinskom se potpisuje knjiga žalosti.


10:10
Na Velesajam je pristigao još jedan autobus pun Praljkovih obožavatelja. Drugi autobus koji je pristigao ima splitske registracijske oznake.

10:05
Oko koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u kojoj će u podne početi komemoracija Praljku, vlada jako policijsko osiguranje.

9:44
Uživo s Velesajma - ZET-ovi autobusi čekaju Praljkove obožavatelje:



9:40
Blokiran je i promet u neposrednoj blizini parkirališta na Velesajmu.



9:20
Zasad se na parkiralištu kod Velesajma pojavio tek jedan autobus šibenskih registracijskih oznaka pun ljudi koji idu na komemoraciju Praljku. Tamo se već nalazi velik broj ZET-ovih autobusa s natpisom "Izvanredni prijevoz", koji počinju prevoziti ljude prema koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.



8:20
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, koji organizira komemoraciju, ustvrdio je kako Praljkova obitelj vjerojatno neće moći doći na komemoraciju. "To što će se događati vani mi ne možemo kontrolirati, ali unutra je osiguranje i neće biti nikakvih čudnih zastava ili natpisa. To će se kontrolirati", rekao je Miljavac. Opširnije.

7:50
Detalje današnje regulacije prometa oko Lisinskog i crkve Svete Mati Slobode na Jarunu možete pogledati ovdje.

7:40
Jučerašnju Indexovu anketu o (ne)podržavanju blokade prometa i besplatnog prijevoza ZET-ovim autobusima ispunilo je više od 30,000 ljudi, pri čemu velika većina od 76 posto anketiranih ne podržava takvu odluku gradskih vlasti. Opširnije.



7:30
Na Praljkovu komemoraciju, prema najavama, neće doći nitko od državnih dužnosnika. Organizatori komemoracije iz Hrvatskog generalskog zbora najavljuju da će bez obzira na to pričuvati nekoliko stolica u prvom redovima Lisinskog, za slučaj da se netko od državnih dužnosnika ipak pojavi.

7:25
Nisu svi oduševljeni idejom da se u centru Zagreba održava komemoracija za osuđenog ratnog zločinca pa će se tako s početkom u 5 sati na Trgu Francuske republike održati paljenje svijeća za žrtve HVO-a i HV-a u BiH u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Opširnije.


7:20
Pogledajte prvo javljanje Indexova reportera ispred Lisinskog. Očekuje se dolazak velik broj autobusa iz BiH, ali i mnogih dijelova Hrvatske. Komemoracija će početi u podne.

7:10 Od ranih jutarnjih sati zagrebačka policija blokira promet oko koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u kojoj će se održati komemoracija za Slobodana Praljka, hercegovačkog generala koji se ubio ispijanjem cijankalija nakon što mu je u haškoj sudnici potvrđena zatvorska kazna od 20 godina zbog raznih zločina u BiH.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više