Iz moskovskih buseva uklonjene reklame koje pozivaju imigrante da se pridruže vojsci

Foto: Twitter

MOSKOVSKE vlasti su uklonile oglase iz gradskih autobusa koji su pozivali državljane Srednje Azije da se priključe ruskoj vojsci, pri čemu su im zauzvrat obećali brza dobivanja državljanstva. Fotografije poruka na uzbečkom jeziku koje pozivaju na regrutaciju postale su viralne prošlog tjedna. Još od početka ruske invazije su se pojavljivala izvješća koja su sugerirala da je srednjoazijsko stanovništvo koje živi u Rusiji izloženo pritisku da se pridruži ruskim snagama.

“Ako potpišete ugovor i pridružite se ruskim oružanim snagama, lako možete dobiti rusko državljanstvo u skladu s dekretom ruskog predsjednika”, glasila je poruka. Moskovska autobusna kompanija Mosgostrans tvrdi da je poruka dio njihove dvomjesečne kampanje prilagođene građanima Uzbekistana, Kirgistana i Tadžikistana, prenosi Moscow Times

Oglase su zatražili i strateški postavili na autobuse koji su vozili za migracijski centar Saharovo, gdje je gradonačelnik Sergej Sobjanin u rujnu otvorio mjesto za vojno regrutiranje stranaca. Ruski predsjednik Vladimir Putin je kasnije tijekom rujna potpisao zakon kojim se pojednostavljuje dobivanje državljanstva za strance koji izvrše obveze iz jednogodišnjeg ugovora s ruskom vojskom.

Uzbekistanske i kirgistanske vlasti su upozorile svoje građane da će zbog potencijalne borbe za rusku vojsku u Ukrajini biti izloženi kaznenom progonu kod kuće. Inače, mnogi državljani srednjoazijskih država, tradicionalnih saveznika Moskve, sele se u Rusiju zbog posla. Oni čine značajan udio stranaca koji su dobili ruske putovnice.

Pročitajte više