KORONAVIRUS

Iz splitskog Stožera se napokon oglasili o mailu sestre iz Doma. Evo što kažu

Foto/screenshot: Mreža TV/Split

VEĆ sedam dana Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije šuti o onome što je Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, rekla u intervjuu Indexu – da je 21. ožujka od Stožera, prije gotovo mjesec dana, zatražila dodatnu zaštitnu opremu, a odgovoreno joj je da je ne može dobiti "uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava".

>> Prvi intervju glavne sestre splitskog Doma: "Upravo sam saznala da sam pozitivna"

Što na to kažu u Stožeru?

Na naše inzistiranje Stožer nam je poslao rečenicu bez konkretnog odgovora: "Vezano za vaš upit oko nabavke zaštitne opreme, obavještavamo vas da ćemo zbog niza krivih informacija koje se u proteklo vrijeme provlače kroz medije, a po završetku izvida, objaviti cjelovito izvješće oko pojave koronavirusa u domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu."

Zaštitne maske, odijela, naočale...

Više od ovoga nismo dobili ni kada smo zamolili da nam omoguće razgovor s nekim od odgovornih.

Podsjećamo, Đapić Kolak je u razgovoru za Index citirala mail koji je, kako je navela, uputila 21. ožujka Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. U njemu traži zaštitne maske, odijela, naočale, kape i kaljače "za djelatnike koji provode zdravstvenu zaštitu, gerijatrijsku zdravstvenu njegu i rehabilitaciju gerijatrijskim osiguranicima Doma za starije osobe Split". Đapić Kolak u mailu je podsjetila da Dom na tri lokacije zbrinjava 750 korisnika visoke životne dobi. "Iz navedenih podataka razvidno je da brinemo o najugroženijoj populaciji te vas stoga lijepo molimo da nam osigurate zaštitnu opremu kako bismo mogli provoditi preporučene mjere u svezi nastanka i suzbijanja širenja covid-19", stoji u mailu koji je Đapić Kolak uputila Županijskom stožeru 21. ožujka u 17.29.

Odgovor iz Stožera: Opća je nestašica dezinfekcijskih sredstava

Istoga joj je dana iz Stožera odgovoreno: "Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne SDŽ za dezinfekcijska sredstva", citirala nam je Đapić Kolak mail i dodala kako su za maske upućeni na tvornice Galeb i DES koje "šivaju pamučne".

Đapić Kolak nam je prije tjedan dana rekla i kako je Stožer upozorila da je liječnica Belita Šurjak, inače zadužena za korisnike Doma, bila raspoređena i na rad u Duilovu, "gdje se nalaze osobe izolirane u karanteni. S obzirom na to da je liječnica svakodnevno u bliskom kontaktu s gerijatrijskim visokorizičnim osiguranicima u Domu, mišljenja sam kako nije poželjno da ista bude u kontaktu s osobama koje su u karanteni", pisala je Đapić Kolak Stožeru.

Liječnica kao i svaka druga

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, odgovorio je ovih dana da je Šurjak "jedna od 106 liječnika obiteljske medicine u Gradu Splitu, ona se ni po čemu ne razlikuje od drugih liječnika osim po specifičnosti populacije koju liječi. Ona je bila predviđena da bude u pripravnosti ako se iz karantene ukaže potreba. Ti u karanteni su zdravi ljudi koji su u samoizolaciji, no oni imaju i neke kronične bolesti za koje je potrebno propisati i neke lijekove", rekao je Rađa te dodao kako "nijedan liječnik nije otišao obaviti pregled" na Duilovo, pa tako ni doktorica Šurjak.

U razgovoru za Index, Đapić Kolak je kazala i da epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nisu proveli edukaciju zaposlenika i štićenika. Nije teško pretpostaviti kako bi danas stanje bilo kudikamo bolje da su svi na vrijeme radili ono što sada rade. Dosad je preminulo četvero korisnika Doma s covidom, a 62 ih je pozitivno. I 11 zaposlenika.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više