Iza zatvorenih vrata smijenjen Vedran Duvnjak, jedan od najnesposobnijih birokrata



"VEDRAN DUVNJAK razriješen je dužnosti ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom te je na istu dužnost imenovana Iva Galić", navodi se u kratkoj obavijesti s dosta velikog priopćenja sa zatvorene sjednice Vlade Jadranke Kosor. Da ne bi bilo zabune valja naglasiti kako se početkom ove godine Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) rasformirao u novonastalu Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDI), a Duvnjak je 14. siječnja odlukom Vlade imenovan ravnateljem te Agencije nakon što je tri godine bio šef u HFP-u.

Doveden 2008. kao spasitelj

Danas je, bez ikakvih najava, a kamoli suvislog obrazloženja, smijenjen čovjek koji je još 2008. godine doveden za šefa HFP i bio predstavljen kao spasitelj.  Duvnjak je postavljen kao kadar HDZ-ovca Ivana Šukera, a dugo je radio u Ministarstvu financija. Za vrijeme Šukerova mandata napredovao je i postavljen je za pomoćnika u upravi za financijski sektor da bi poslije bio doveden da napravi reda u HFP-u koji je bio i doslovno u rasulu nakon akcije Maestro.

Duvnjakova primarna zadaća bila je napokon priskrbiti kakav-takav ugled HFP-u, dovesti ga u red prije svega transparentnim djelovanjem te dovršiti privatizacijski proces. Duvnjak u tri godine nije uspio ni u jednom. 

Fond za privatizaciju nastavio je manje-više po starom, kritike su bile iste a svodile su se na šutnju Fonda, netransparetnost djelovanja te prije svega ignoriranje problema. Jedina razlika bila je što je Duvnjak sve do svojih posljednjih dana za sve probleme krivio staru Upravu.

I nakon tri godine za sve kriva stara Uprava


Tako nije bilo ni čudno za Duvnjaka da je nakon što je tri godine stolovao u HFP-u rekao da ne želi da ne želi da se "Agenciju povezuje s Fondom i svim lošim privatizacijama.

"Agencija će raditi posve drukčije i bez upletanja politike", rekao je Duvnjak prije samo tri mjeseca. Nesposobnog Duvnjaka ipak su dvije afere koštale udobne fotelje šefa Agencije.



Prva stvar svakako je koračanje Polančecovim a prije svega Šukerovim stopama kada je riječ o Sunčanom Hvaru. Pregovori s Orcom došli su u jednom trenutku u fazu da je predsjednik uprave Orco Property Group Jean Francois Ott javno zaprijetio međunarodnim skandalom. Štoviše, tada je za sve probleme Orca optužio Duvnjaka koji redovno ljetuje kod hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića.

Stvar je tada preuzeo potpredsjednik Vlade Petar Čobanković a prije tjedan dana vidjeli smo i da je uspio napokon riješiti dugogodišnji problem.

Godinama ignorirao Koločep

Druga velika afera svakako je Otok znanja ili privatizacija Hotela Koločep. Unatoč dvije požurnice premijerke Jadranke Kosor još prošle godine da se slučaj odnosno kriminal mora riješiti Duvnjak je stigao jedino do priznanja na HTV-u da je počinjena greška kada je Koločep dan neprofitnoj udruzi Otok znanja.

Fond za privatizaciju unatoč tome što ih se godinama upozoravalo na Hotele Koločep doveo je situaciju do te mjere da se donijela odluka da se Hoteli moraju vratiti Državi, a tada je to postalo financijski neisplativo. Duvnjak se godinama oglušivao na problem Hotela Koločep, a jedine njegove izjave za medije pa tako i za Index redovito su bile kako će se uskoro naći rješenje. Posljednji trzaji Duvnjaka da se spasi iz Otoka znanja bilo je uplitanje Privredne banke Zagreb no i to je nedavno propalo.

Pomoći će i DORH

Umjesto Duvnjaka dolazi Galić koja se uz Čobankovića smatra najzaslužnijom za uspješno okončanje pregovora za Sunčani Hvar. Kako će ona riješiti Hotele Koločep ostaje za vidjeti, a svejedno će imati svesrdnu pomoć Državnog odvjetništva koje još od prošle godine provodi istragu.

Pročitajte više