Izabrano novo Gradsko poglavarstvo Zagreba

ZAGREBAČKA Gradska skupština na današnjoj je sjednici većinom glasova gradskih zastupnika (27 za, 11 protiv, 5 suzdržanih) podržala 8 članova Gradskog poglavarstva na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića nakon što su se pojedinačno predstavili u Staroj gradskoj vijećnici.

Gradsko poglavarstvo koje s gradonačelnikom i dva zamjenika sada ima 11 članova, sastat će se već sutra, a Milan Bandić je najavio da će preostala četiri člana Gradskog poglavarstva predložiti naknadno budući da po Statutu Grada Zagreba Gradsko poglavarstvo mora imati 15 članova.

Za članove Gradskog poglavarstva koji će ujedno biti i pročelnici gradskih ureda, izabrani su: Slavko Kojić za pročelnika Gradskog ureda za financije, Davor Jelavić za pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i Zvonimir Šostar za pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Izabrani su i članovi Poglavarstva za određena područja pa je tako Sonja Kostić zadužena za područje uprave, Ivo Čović za područje gospodarstva, Duško Ljuština za područje obrazovanja, kulture i športa, Stjepan Stublić za područje poljoprivrede i šumarstva i Slobodan Ljubičić za područje imovinsko-pravnih poslova i imovinu grada.

U raspravi prekidanoj stankama za stranačke klubove zastupnika, istaknute su zamjerke na odabir članova Gradskog poglavarstva kao i njihove životopise.

Mario Zubović (HDZ) je zamjerio što nema nikakvog obrazloženja zbog čega je odabrano baš tih 8 kandidata kao ni njihove garancije da će svrsishodno trošiti gradski novac.

Pero Kovačević (HDZ) izrazio je zabrinutost da će za njihov neuspjeh posljedice snositi građani, a Joško Morić (DC) upitao je zašto Milan Bandić najavljuje da će raditi i 16 sati dnevno, ako je izabrao stručni tim suradnika.

Morana Paliković Gruden (HNS) je upozorila da se u Poglavarstvu stvaraju mega uredi u kojima s mega sredstvima upravljaju mega ljudi, pitajući se pri tom kako je moguće da dvojica članova Poglavarstva budu istodobno i direktor javne ustanove i direktor gradskog trgovačkog društva.

Ocijenila je i da se "Zagreb neće lagano oprati od sramote ukidanja Gradskog ureda za kulturu".

Njena stranačka kolegica Alenka Košiša Čičin-Šain je ustvrdila da je Bandićev prijedlog nedosljedan, jer je najavljeno da će se članovi Poglavarstva birati po stručnosti, a biraju se po poslušnosti.

Predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac pozvala je gradske zastupnike da konflikte iz prethodnog saziva SDP i HNS ne prenose u ovaj mandat.

Milan Bandić je podsjetio da se članovi Gradskog poglavarstva ne biraju na javnom natječaju, već da su mandat koalicijskoj listi SDP-HSS-HSU dali građani na izborima i dodao da treba pričekati da odrade posao a onda vidjeti je li to bio loš izbor ili ne.

Bandić je nakon izbora članova Poglavarstva predstavio i program razvoja Zagreba u naredne četiri godine. Pri tom je naglasio da će se nastaviti svi započeti projekti i raditi na strateškom oblikovanju urbanog razvitka grada.

Gradski zastupnici u nastavku sjednice su prihvatili odluku o osiguravanju i raspoređivanju sredstava za rad nezavisnih gradskih zastupnika, jer su oni prvi put sjeli u klupe Gradske skupštine.

Pročitajte više