Izaslanstvo hrvatskih Srba u Beogradu o hrvatskim izborima

SKORAŠNJI izbori u Hrvatskoj bili su u srijdu u Beogradu središnja tema razgovora izaslanstva srpske zajednice u Republici Hrvatskoj s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovićem, te s potpredsjednicima Vlade Srbije Nebojšom Čovićem i Žarkom Koraćem.

Izaslasntvo, predvođeno predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Miloradom Pupovcem i predsjednikom Srpske demokratske samostalne stranke Vojislavom Stanimirovićem, razgovaralo je s ministrom Svilanovićem o položaja Srba u Hrvatskoj i procesu povratka izbjeglih i prognanih, priopćilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslvoa.

Posebice je u razgovorima istaknuta važnost nedavna posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu te su sugovoronici izrazili "uvjerenje da će se nastaviti tendencija daljnjeg unapređivanja odnosa s Republikom Hrvatskom".

Korać je novinare izvijestio da je s predstavnicima Srba iz Hrvatske razgovarao o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te mu je, u tom kontekstu, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović prenio nakanu svoje stranke da istakne listu za dijasporu.

Pupovac je, prema priopćenju Informativne službe Skupštine Srbije, u Beogradu istaknuo da je Srbima u Hrvatskoj potrebna podrška Vlade Srbije na diplomatskoj razini, kako bi na teritoriju Srbije bio otvoren veći broj biračkih mjesta i omogućeno glasanje.

Pupovac je kazao da je hrvatskim biračima zasad omogućeno glasanje samo u konzularnim predstavništvima, te bi trebalo da više gradova u Srbiji na dan glasanja - 22. i 23. studenoga, dobije konzularni dan, odnosno da se osigura prostor i tehnički uvjeti kako bi hrvatski birači mogli glasati, stoji u priopćenju.

Pročitajte više