Izaslanstvo MUP-a RH u službenom posjetu Bugarskoj

Visoko izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH, koje je danas otputovalo u dvodnevni službeni posjet Bugarskoj, razgovaralo je popodne s bugarskim kolegama o unaprjeđenju suradnje dvaju ministarstava, a posebice o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i trgovine ljudima te o suradnji graničnih policija u suzbijanju "balkanske kriminalne rute".

U izaslanstvu su hrvatskog MUP-a, koje predvodi ministar Marijan Mlinarić, ravnatelj Policije Ivica Franić te načelnici Uprave za granicu Filip Dragović i Uprave kriminalističke policije Dragutin Cestar.

S bugarskim kolegama, koje je predvodio ministar unutarnjih poslova Georgij Petkanov, viskoko izaslanstvo hrvatske policije također je razmijenilo iskustava u procesu prilagodbe dviju policija standardima EU-a, izjavio je telefonom Hini glasnogovornik MUP-a RH Zlatko Mehun.

Istaknuta je i potreba bolje suradnje u borbi protiv terorizma i ilegalnih migracija te razmjena iskustava o ustroju graničnih policija po europskim standardima.

Bilo je riječi i o ubrzanoj pripremi za potpisivanje sporazuma o razmjeni informacija između hrvatske i bugarske policije, a dogovorena je razmjena informacija o otkrivanju krivotvorenih dokumenata, osobito zbog toga što obje države prolaze istovjetan proces prilagodbe europskim standardima.

Predložena je također razmjena časnika za vezu između bugarske i hrvatske policije, te aktiviranje mješovitih komisija za suradnju.

U iznimno sadržajnom razgovoru bilo je riječi i o konkretnim predmetima suradnje dviju policija, kao što je, primjerice, slučaj trojice hrvatskih građana koje bugarska policija sumnjiči za niz ubojstava u svojoj zemlji, istaknuo je glasnogovornik Mehun.

Na tiskovnoj konferenciji ministar unutarnjih poslova Republike Bugarske Georgij Petkanov izrazio je zadovoljstvo što je izaslanstvo hrvatske policije posjetilo Sofiju, te je izrazio uvjerenost da će to pridonijeti kvalitetnijim odnosima dviju policija i podizanju razine sigurnosti na europskom jugoistoku.

Zahvalivši na gostoprimstvu, hrvatski ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić ocijenio je kako je to "još jedan u nizu plodnih susreta visokih dužnosnika dviju država koje na zajedničkom putu u Europu njeguju prisnu i prijateljsku suradnju".

Naglasio je kako policije obiju država u svom radu teže uvođenju europskih standarda, ali da su baš zato rizici i opasnosti od kriminala jednaki u obje zemlje.

Ministar Mlinarić rekao je i da će "ostvarenje punopravnog članstva u EU i NATO-u, čemu teži aktualna hrvatska vlast, pridonijeti i kvalitetnijoj suradnji sa zemljama europskog jugoistoka".

Hrvatski ministar policije svoga je domaćina, ministra Georgija Petkanova, pozvao da sljedeće godine uzvrati posjet MUP-u RH u Zagrebu.

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više