Izbila svađa oko broda punog eksploziva u Grčkoj

STRUČJNACI su u utorak počeli istovarivati eksploziv sa zapljenjenog broda u grčkoj luci Astakos, dok je istodobno između Grčke, Tunisa i Sudana izbila svađa oko toga čemu je eksploziv trebao poslužiti i zašto ga grčke vlasti zadržavaju.

Teorije o tajanstvenom teretu idu od povezanosti s međunarodnim terorizmom, preko lažne prijave tereta do pogrešnog zapljenjivanja broda Baltic Sky u nedjelju.

Dužnosnici u Tunisu, gdje je prošlog mjeseca ukrcano 680 tona amonij-nitratskog dinamita, i Sudana, navedenog odredišta, rekli su da je to redovna pošiljka industrijskog eksploziva koji se koristi u civilne svrhe, poput rudarenja i izgradnje objekata.

Sudan je također odbacio tvrdnje kako eksploziv ima veze s međunarodnim terorizmom, a sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail pozvao je grčkog veleposlanika kako bi prosvjedovao zbog zaplijene.

Jedan je grčki ministar rekao da je nevjerojatno da je brod Sredozemljem plovio gotovo sedam tjedana, a da nije potaknuo sumnje, no tuniski ga je ministar optužio za puštanje u javnost "šokantnih" i "neutemeljenih" informacija oko tog slučaja.

Grčki ministar pomorstva George Anomeritis rekao je da uklonjeno 8 tisuća detonatora koji su se nalazili unutar tereta kako bi se smanjili izgledi za slučajnu eksploziju za koju je rekao da bi bila "atomskih razmjera".

"Pitanje koje si svjetska javnost postavlja je zašto put od najviše četiri dana, s takvim teretom, nije alarmirao nijednu od zainteresiranih strana nakon 41 dana", rekao je Anomeritis.

Pročitajte više