Izbili neredi na mjestu snažne eksplozije u Rotterdamu. Obitelji napale policiju

Foto: EPA

Obitelji dvojice muškaraca koji se još uvijek vode kao nestali pod ruševinama stambene zgrade u Rotterdamu nakon eksplozije i požara sukobile su se s policijom na mjestu uništene zgrade. Očajnički su pokušavali zaustaviti radove na rušenju zgrade dok su gledali kako betonski blokovi dodatno zatrpavaju mjesto na kojem se vjerojatno nalaze tijela njihovih voljenih. 

Interventna policija bila je na licu mjesta cijelu noć kako bi osigurala da nitko sam ne počne pretraživati ruševine. Policija je na kraju uhitila dvije osobe, potvrdio je glasnogovornik za novinsku agenciju ANP. Nestali muškarci - Ilyas (22) i Mustafa (33) - dvojica su kolega koji su zajedno radili u zgradi kada se dogodila eksplozija, navodi RTL. 

Obitelj sama locirala tijelo nestalog

Hitne službe nisu mogle ući u zgradu i tražiti ih zbog opasnosti od urušavanja. Stoga je sinoć počelo kontrolirano rušenje ostataka zgrade kako bi se lokacija učinila sigurnijom za hitne službe. Obitelji nestalih bile su užasnute zbog takve odluke, piše NL Times.

"Grozno im ide", poručio je za RTL rođak preminulog Kamrana Kahna (43), treće osobe koja je nestala pod ruševinama. Kamranova obitelj prkosila je vlastima, sama ušla na mjesto katastrofe i locirala njegovo tijelo.

TV Rijnmond doznaje kako su dvojica forenzičara dala precizne upute Kamranovim rođacima kako izvući tijelo kada je postalo jasno da će odustati od svog nauma. 

Muškarci uhićeni jer su se popeli na ogradu

"Cijelu sam večer stajao s ostalim obiteljima. Rečeno im je da odu kući i da će im se pomoći. No, u međuvremenu je počelo rušenje, a sada vide kako betonski blokovi padaju na njihove najmilije. To je nezamislivo. Plaču, tresu se od tuge. Ovo mora prestati", istaknuo je Kamranov rođak. 

Vlasti su privremeno zaustavile radove na rušenju zbog nemira. "To je učinjeno jer smo se bojali da će ljudi hodati ispod dizalice za rušenje", objasnio je policijski glasnogovornik. Kad je rušenje nastavljeno, dvojica muškaraca popela su se na ogradu koja je okruživala mjesto nesreće, zbog čega su uhićena. 

Policija je ušla u razgovor s obiteljima, a oko ponoći se situacija smirila. Tada su nastavljeni radovi. Specijalisti iz nacionalne organizacije za urbanu potragu i spašavanje (USAR) sinoć su zamoljeni da procijene mjesto događaja i utvrdili su da je još uvijek preopasno poduzimati napore u potrazi za dvoje nestalih ljudi.

Pročitajte više