Izbjegli Srbi traže da se Hrvatskoj spriječi ulazak u EU

PREDSTAVNICI izbjeglih Srba iz Hrvatske danas su voditelju izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincentu Degertu predali peticiju u kojoj 45 tisuća ljudi traži da se Hrvatsku spriječi u ulasku u Europsku uniju.

Degert je dobio kopije 45 tisuća potpisa. Potpisnici traže da se Hrvatskoj zabrani ulazak u EU sve dok ne ispune zahtjeve izbjeglih Srba. Zatražili su podršku od Degerta za svoje zahtjeve te zamolili da potpise pošalje najvišim dužnosnicima europskih institucija.

Voditelj izaslanstva je upoznat i sa prijedlogom rezolucije o pravima izbjeglih koji je upućen srpskom parlamentu. Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta je rekao da oni od EU traže podršku za njihov zahtjev za otvaranjem dijaloga s Hrvatskom te razmatranje problema iz peticije kako bi se našlo trajno i pravedno rješenje.

Linta traži da temelj dijaloga s Hrvatskom mora biti Bečki sporazum o sukcesiji, kojim se prava građana bivše SFRJ vraćaju na stanje kraja 1990. godine. "Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj", zaključio je Linta

Pročitajte više