Izbori 2007: Jutarnji SDP, noćni HDZ, prvi gayevi, sačekuše i žrtve detuđmanizacije

NAKON što je Državno izborno povjerenstvo jučer do ponoći zaprimilo ukupno 251 kandidatsku listu, u roku od 48 sati, najkasnije do 2. studenog u ponoć, ono mora prihvatiti i u svim dnevnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina.

Jučer je zaprimljeno 235 stranačkih i 16 neovisnih lista te 71 prijedlog kandidata za zastupnike nacionalnih manjina. Na listama je ukupno 3.585 kandidata, a ako se uzme u obzir da Sabor može imati najviše 160 zastupnika, za svako zastupničko mjesto natječu se najmanje 22 kandidata.

Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, 3. studenoga. Nakon toga, odluka je na biračima. A sudeći po onima koji su jučer prodefilirali Hrvatskim saborom, donošenje odluke ne samo da neće biti lako, nego i mučno. Samo što se u ovom slučaju neće odjednom i odnekud pojaviti voditelj Mirko Fodor pa, upirući prstom na šest finalistkinja na Izboru za Miss Hrvatske reći "Žiri će imati težak posao, jer sve su ljepotice". U ovom slučaju birači odabiru one manje ružne jer jučerašnji prizor u Saboru nije bio nimalo lijep.  Dapače, iznimno je obeshrabrujući i ružan.  

Jutarnji SDP i noćni HDZ

Premijer Ivo Sanader, osoba s  nekoliko političarskih tuluma u nogama, zna da je faca onaj koji se na zabavnjaku pojavi posljednji pa je tako pola sata prije kraja roka za predaju izbornih listi ušetao u Sabor u pratnji čak 20-ak najbližih suradnika, novopečene reperice Jadranke Kosor  te ministara Rončevića, Polančeca, Šukera, netom i službeno preobraćenog Primorca i ostalih.

Ministrice Grabar Kitarović, kao ni nesuđenog blogera Kirina i ministra zdravstva Ljubičića, na vidiku nije bilo  pa čak ni za puko zavaravanje javnosti. Sanader nije s okupljenima želio podijeliti što se dogodilo s trojicom "otpisanih", ali je zato otkrio da predavanje izborne liste netom prije kraja rokova nije stvar praznovjerja (ne dogodilo se to u katoličkoj Hrvatskoj, i to još pred izbore), nego "tradicije i pobjedničkog scenarija".
 
SDP je svoje liste, ne propustivši neuspjelo usporediti njihovo jutarnje pojavljivanje u Saboru s "dobrom", a HDZ-ovo noćno sa "zlim", svoje liste predao još u 11 sati. SDP će, kako je i najavljeno, na izbore izaći u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u 12. izbornoj jedinici, u kojoj saborske zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, a u 11. izbornoj jedinici za dijasporu, neće izlaziti na izbore.

HDZ je svoju listu predao čak jedan dan nakon HSP-a, čiji je predsjednik Anto Đapić prekjučer u ime Hrvatske stranke prava Državnom izbornom povjerenstvu predao liste za predstojeće parlamentarne izbore. HSP-ovci su predali liste za 10 hrvatskih izbornih jedinica i onu 11. namijenjenu dijaspori, ali ne i za 12. jer, kako je rekao Đapić, smatraju kako listu za nacionalne manjine treba prepustiti nezavisnim listama i udrugama manjinskih predstavnika.

Vesna Pusić, čija je Hrvatska narodna stranka također prekjučer predala svoje izborne liste, izjavila je kako očekuje pobjedu i koaliciju sa SDP-om nakon izbora. HNS-ovci su, nakon nedavne "Moje Domovine" u izvedbi čelništva stranke Pusić-Čačić, u osvajanje glasova naroda od jučer krenuli i kratkim skečevima, u kojima se nastoje približiti baš svakoj generaciji i struci, pa se nadaju da će birači u liku grintavog umirovljenika, poniznog ribara, odlučnog konobara, zadihane poslovne žene i kustosice zaposlene obilježavanjem razgolićenog kipa Marsia, pronaći nešto za sebe, odnosno za HNS.

Kandidatske liste za predstojeće parlamentarne izbore jučer je predalo i izaslanstvo Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) na čelu s predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem. HDSSB će na izbore izaći u 4. i 5. izbornoj jedinici, a nositelj lista je, unatoč činjenici da se nalazi u pritvoru te mu se sudi za takozvane slučajeve "garaža" i "selotejp", pritvoreni krijumčar video poruka Branimir Glavaš.

Nezaustavljivi kauboj Mikšić i "sačekuša" Jordan

Svoje su kandidatske liste u popodnevnim satima jučer predali i Hrvatska stranka umirovljenika, čiji predsjednik Vladimir Jordan i dalje ne želi otkriti čiji mu je izborni program bliži, onaj HDZ-a ili SDP-a. Ali je zato ponovio da će HSU pregovarati s onom strankom koja nakon izbora od predsjednika države dobije mandat za sastavljanje vlade.

Jordan se, za razliku od Vesne Pusić, koja je javnosti jasno dala do znanja da se nakon potencijalno izgubljenih izbora odlučila "prikrpiti" potencijalnom dobitniku ili u najmanju ruku drugoplasiranom SDP-u, odlučio za "sačekuša opciju": Tko pobjedi, njegovi smo.

Izborne liste za svih 12 izbornih jedinica predala je i Udružena ljevica (Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Hrvatska radnička stranka, Zelena stranka, Jadranski socijaldemokrati i Demokratska stranka žena) čiji će premijerski kandidat biti Zlatko Klarić, predsjednik ASH-a.

Boris Mikšić, "dečko s Trešnjevke" koji se do u same pete svojih američkih kaubojskih čizmica već godinama trudi dokazati da je "istinski" patriot koji je za vrijeme rata u Hrvatskoj, a dok je boravio u SAD-u, "istinski" suosjećao s patnjom hrvatskog naroda, ovaj je put prijavio svoju neovisnu listu samo za 4. izbornu jedinicu. Tamo očekuje isti rezultat koji je ostvario na prošlim predsjedničkim izborima kad je osvojio 18,5 posto glasova. Najavljuje uvođenje novih tehnologija i podizanje standarda u Slavoniji i Baranji na europsku razinu  te žestoku borbu protiv korupcije. Istinsku, a kakvu drugu.

Među nositeljima neovisnih lista, osim Mikšića, valja spomenuti i Slavena Leticu u 1. izbornoj jedinici, Hrvoja Hitreca u 7. izbornoj jedinici, Dragu Krpinu u devetoj, Tončija Tadića u desetoj, te Jerka Ivankovića Lijanovića u 11. izbornoj jedinici. Kao neovisni kandidat u prvoj izbornoj jedinici pojavio se i Branko Vukšić, voditelj političkih emisija na OTV-u, i nekadašnji komentator Nove TV u emisiji "Glavom kroz ekran".

Prvi gay u Saboru, sjećanje na "političke mrtvace" i izbori kao reklama novinskom listu

On je dosadašnji dopredsjednik Drugog koraka, bivši je član Hrvatske čiste stranke prava i jedini nositelj izborne liste koji se deklarirao kao gay. Na web stranici Gay.hr tepaju mu da je "njihov prvi peder u Saboru", a on kaže kako "sigurno nije prvi gay koji će sjediti u Saboru, bilo je tu i predsjednika Vlade, samo on to priznaje i to je razlika između njega i njih". On je Vinko Kalinić.

Osim što je svoje mjesto u Saboru zatražio i prvi deklarirani homoseksualac političar u Hrvatskoj, svoje mjesto u saborskoj klupi priželjkuje i predsjednik Gospodarske stranke koja izlazi u svim izbornim jedinicama, Stjepan Gnječ iz Metkovića. Osim što je pred Saborom jučer palio lampione za "političare posljednjih pet saziva Sabora", Gnječ je krenuo i o u obranu svoje časti, pa je (ne)zainteresiranim novinarima ostavio kopiju uvjerenja o nekažnjavanju, s obzirom da se prije nekoliko mjeseci u medijima pojavila priča da se potukao s jednim novinarom.

Hrvoje Tomislav Antičić, urednik lista Harahvati, koji sebe opisuje kao "čovjeka novog doba", već u idućoj izjavi daje biračima naslutiti pravu nakanu izlaska na izbore na listi Hrvatskog zbora. "Nadam se da će mu (listu) naklada nakon izbora narasti", izraz je Antičićeve spontane iskrenosti.

Borci protiv građevinske mafije i žrtve detuđmanizacije

Nismo sigurni kako bi Vinko Kalinić, da mu se želja o ulasku u Sabor ostvari, "prošao" kod Ante Kovačevića koji se, iako je bivši saborski zastupnik, već nekoliko puta (među nekolicinom saborskih kolega uglavnom nepoželjan) našao na saborskom hodniku. "I tu ima tobdžija koji ga radije primaju nego što ga daju", kazao je Kovačević ranije ove godine zatekavši u Saboru dvojicu homoseksualaca koji su ušetali u nj. Nije Kovačević, međutim jedini lak ili, blago rečeno "jednostavan", na jeziku kada su u pitanju istospolne zajednice. Njegova političkog kolegu, Ljubu Ćesića Rojsa, koji se jučer u Saboru prikazao sa svojom listom Jedino Hrvatska, krasi još jednostavniji vokabular.

Ako je suditi po izjavi koju je svojedobno dao ovaj borac protiv građevinske mafije (samoprozvani, dakako) jasnog i prepoznatljivog dijalektalnog biljega kao svoga zaštitnog znaka, Vinko Kalinić za njega će, ako se kojim slučajem nađe s njim u istoj saborskoj klupi, nesumnjivo biti pravo muško. "Budi muško i priznaj da si peder", antologijska je, naime, izjava ovog HDZ-ova odmetnika, koji je jučer zajedno s "prvom žrtvom detuđmanizacije" Ivićem Pašalićem i "utemeljiteljem Tuđmanova HDZ-a" Milovanom Šiblom, predao liste za svih deset hrvatskih izbornih jedinica.

Pri tom je Ivi Sanaderu oštro poručio "da u 4. izbornoj jedinici uopće ne predaje listu jer je tamo narodu dosta praznih obećanja".

Haški osuđenik i novinar Domagoj Margetić, sve manje poznat po svom novinarskom radu, a sve više po "pljuckanju" svojih kolega novinara koje se pretvorilo u smrtno dosadna naklapanja, ne izlazi na izbore na listi Jedino Hrvatske, s kojom je posljednjih godina dobro surađivao, nego kao nositelj liste za dijasporu Stranke hrvatskih branitelja.

Za inteligentne i ležerno odjevene nema mjesta u Saboru

Da je inteligencija riječ koja ne označava ništa drugo doli dobro sročene i lijepo upakirane neistine, prazna i poluprazna obećanja, neki od hrvatskih političara bili bi nesumnjivo zakleti intelektualci.

Zakleti intelektualac u tom slučaju, čini se, nije i popularni Jajan iz Malnarove "Noćne more", koji je jučer molećivo hodao po Saboru tražeći potpise za svoju listu "Za Vrapče". Kako od čelništva HDZ-a i SDP-a, Jajan potpis nije mogao dobiti ni od uštogljenog Mislava Bage, koji se zatekao na saborskom hodniku, a kojemu pretjerano uvažavanje svoje osobne pojavnosti valjda ne dozvoljava malo se našaliti. Jajan je, naime, sa svojom Flašističkom strankom namjerio Hrvatsku povesti u Vrapče jer, kaže, "ako je tako dobro onima u Saboru, zašto ne bi bilo i njemu u Vrapču". Neki mu političari nisu htjeli dati svoj potpis jer je, kažu, preinteligentan za Vrapče.

Osim inteligentnog Jajana, u Sabor ne mogu ući ni oni ležerno odjeveni, pa tako ni izvjesni Marin Vlahović, koji je svoju listu došao prijaviti odjeven u trenirku i sportsku majicu.

Branka Suvajac
Foto: H.P.

Pročitajte više