Izbori u njemačkoj pokrajini bili su test za vladu. Velik uspjeh desničara

Foto: EPA

NA IZBORIMA u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostala je i dalje najjača stranka u lokalnom parlamentu, a istodobno je i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) udvostručila broj glasova. Izbori su bili test potpore za vještine upravljanja krizama vladajuće koalicije kancelara Olafa Scholza, dok nastoji spriječiti nestašicu energije i eskalaciju rata u Ukrajini.

Prema rezultatima na temelju prvih prebrojenih glasova, SPD je ostvario 33.3 posto glasova, što je 3.6 posto manje nego na izborima prije pet godina. Dosadašnji koalicijski partner SPD-a u Donjoj Saskoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU), osvojio je 27.9 posto glasova, što je 5.7 posto manje nego na posljednjim izborima.

Stranka Zeleni, koja s SPD-om koalira na saveznoj razini, s 13.8 posto za 5.1 posto popravila je svoj rezultat u usporedbi s posljednjim izborima. AfD je s 11.6 posto više nego udvostručio broj glasova u usporedbi s posljednjim izborima, kad je osvojio 5.4 posto.

Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) je s 5 posto glasova uspio prelazak izbornog praga, dok stranka Ljevica ni ovaj put nije uspjela ući u parlament Donje Saske u Hannoveru. Izlaznost je sa 60 posto bila oko tri posto niža nego prije pet godina.

Velik uspjeh AfD-a

U prvim analizama se velik uspjeh AfD-a povezuje s nezadovoljstvom jednog dijela birača mjerama za ublažavanje financijskog tereta inflacije koje je donijela savezna vlada. Ulogu je, prema izlaznim ispitivanjima instituta Infratest/Dimap, odigralo i nezadovoljstvo dijela birača velikim brojem izbjeglica koje prije svega dolaze iz Ukrajine.

Tako je 33 posto ispitanih reklo kako smatra dobrim što AfD želi smanjiti priljev izbjeglica, a 18 posto je izjavilo kako podržava zahtjeve AfD-a za smanjenjem sankcija Rusiji. Prema istim ispitivanjima, pitanje opskrbe energentima i zadržavanje blagostanja odigralo je presudnu ulogu.

Ostaje otvorenim hoće li Stephan Weil (SPD), koji se već deset godina nalazi na čelu Donje Saske, nastaviti koaliciju s CDU-om ili će raditi na formiranju koalicije sa Zelenima, kako je najavljivao tijekom predizborne kampanje.

Donja Saska je s oko osam milijuna građana četvrta savezna pokrajina po broju stanovnika te je savezna pokrajina s izrazitom razvijenom industrijom i poljoprivredom.

Pročitajte više