Izbori u Srbiji: Dupli popisi, famozni bugarski vlak, birači koji ne poznaju Beograd

Foto: Antonio Ahel/PIXSELL

Iako Republička izborna komisija (RIK) i vrh Srpske napredne stranke (SNS) kažu da nije bilo ozbiljnih nepravilnosti na izborima u Beogradu, Nova.rs piše kako ih demantira ono što se događalo na terenu. Građani, mediji i oporbeni političari zabilježili su niz nepravilnosti, poput bugarskog vlaka, duplih biračkih popisa, kupovine glasova i birača iz Republike Srpske koji ne poznaju dijelove Beograda.

Bugarski vlak je naziv za izbornu manipulaciju koja se povezuje s nacionalnim izborima u Bugarskoj 2009. koji su protekli u optužbama o kupovini glasova. Ta metoda izborne krađe funkcionira tako što prvi birač u tom nizu iznese prazan glasački listić umjesto da ga ubaci u kutiju.

Njegov listić se vani, u blizini biračkog mjesta popunjava "kako treba" pa se daje prvom sljedećem glasaču u "vagonu". On glasa popunjenim listićem, a iznosi novi prazan listić i tako sve u krug, dok ima "vagona".

Nova.rs napominje kako su umjesto RIK-a i Gradske izborne komisije (GIK) prve rezultate ponovno objavili iz Srpske napredne stranke. Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su srpskoj javnosti predstavili rezultate, ali i objasnili da se tijekom cijelog dana "brutalno" lagalo o krađama na biračkim mjestima. 

Biračka mjesta otvorena su u 7 ujutro, a glasanje je službeno završeno u 20 sati. Nova.rs naglašava kako su građani snimali i dokumentirali, a novinari objavljivali detalje nepravilnosti. Dodaju da postoji materijal za podnošenje kaznenih prijava. 

Objavljen niz spornih snimki

U Beogradu je zabilježeno i najviše nepravilnosti. Nova.rs posjeduje audiosnimku na kojoj građani iz Republike Srpske priznaju kako ne znaju gdje uopće trebaju glasati i da im to nitko nije objasnio. U beogradskoj areni dogodio se incident kada je oporbenim članovima RIK-a zabranjeno da uđu. 

Na nekim biračkim mjestima uopće nisu bile potrebne osobne iskaznice, a kamerama su zabilježene ucjene, pritisci i dupli birački popisi uz davanje novca za glas. Milan Ljutovac, zastupnik oporbene koalicije Moramo u beogradskoj skupštini i predsjednik pokreta Izbor za našu opštinu – Batajnica, snimio je kupovinu glasova u Batajnici, naselju u beogradskoj općini Zemun. 

"Dobar dan, sretan rad! Milan Bojović (član SNS-a) me poslao, je l' kod vas? Kaže za glas, da kod vas mogu da se javim", čuje se glas na snimci kako pita okupljene građane, a potom slijedi rasprava o iznosu koji je dogovoren u zamjenu za glas. 

 

Objavljuje Milan Ljutovac u Nedjelja, 17. prosinca 2023.

Pojavile su optužbe da je vršen pritisak na socijalno ugrožene kategorije društva. Nova.rs zaključuje kako sve ovo pokazuje da je vlast odlučila preuzeti stvari u "svoje ruke" te pritisnuti sve kako bi poboljšala svoj rezultat u Beogradu i zaustavila daljnje osipanje popularnosti. 

Pročitajte više