POBJEDA VUČIĆA I nakon četnika - četnik

Foto: Hina

ALEKSANDAR Vučić novi je predsjednik Srbije.

>> NADMOĆNA POBJEDA Vučić je novi predsjednik Srbije: "Sutra idem pričati s Plenkovićem, imamo problema"

Pobijedio je nadmoćno, ostavivši protukandidate daleko iza sebe. Oni su se, doduše, odmah pobunili, prosvjedujući zbog navodne neregularnosti kampanje. Drugi po broju osvojenih glasova, bivši pučki pravobranitelj Saša Janković, izjavio je da bi "u uvjetima poštene izborne kampanje, poštene države, poštenog financiranja" bio prvi koji bi čestitao na pobjedi, ali to nije učinio.

>> Vučićevi protukandidati bijesni, žale se na prljavu i nepoštenu kampanju


"Najnepoštenija kampanja u povijesti"


Bivši šef diplomacije Vuk Jeremić predizbornu kampanju je ocijenio kao  "neregularnu", rekavši da je "bila obilježena nezabilježenim stupnjem agresije i blaćenjem oporbenih kandidata"

Predsjednički kandidat Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da je na izborima pobijedio Aleksandar Vučić jer je predizborna kampanja protekla "nepošteno", uz kupovinu glasova i neregularnosti.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da su predsjednički izbori u Srbiji protekli uz "najnepošteniju kampanju u povijesti" i da je jedino pravo rješenje da se izbori ponište i organiziraju novi.

Tko je Nikolić?

Međutim, bez obzira na prosvjede protivnika, Aleksandar Vučić, aktualni srpski premijer, uskoro preuzima predsjedničku fotelju.

Naslijedit će je od Tomislava Nikolića, sadašnjeg predsjednika Srbije. A tko je Nikolić?

Tomislav "Toma" Nikolić počeo se baviti politikom 1991. godine i to s Narodnom radikalnom strankom, no nedugo potom postaje jedan od osnivača Srpske radikalne stranke zajedno sa Vojislavom Šešeljem, još jednim od kandidata na, još uvijek aktualnim, predsjedničkim izborima.

Šešelj, predstavnik srpskih radikala je čovjek koji je u Haagu optužen po osam točaka za zločine protiv čovječnosti i po šest točaka za kršenje zakona i običaja rata. Šešelj i njegovi četnici su, u pokušaju ostvarivanja Šešeljevog "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica" plana Velike Srbije, odgovorni za najužasnije zločine nad Hrvatima i građanima BiH za vrijeme rata.

Četnički vojvoda


Nikolić je 24. ožujka 1998. godine izabran za potpredsjednika vlade Srbije, koju su zajednički formirali Miloševićevi socijalisti, Šešeljevi radikali, i partija Miloševićeve supruge Mirjane Marković. Zvali su se Jugoslovenska levica.

Toma Nikolić se Šešelja odrekao tek 2008. godine i to zbog ulaska u Europsku uniju. Šešelj se protivio potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dok ga je Nikolić podržavao. Zapravo, odrekao se Šešelja koji je tada bio u Haagu, kako bi se lakše izborio za vlast u Srbiji.

Dok su Šešeljevi četnici haračili, klali i silovali po Hrvatskoj i Bosni, Nikolić mu je bio praktički desna ruka. Šešelj ga je čak, na posebnoj ceremoniji na Romaniji 1993. godine, proglasio četničkim vojvodom. Nikolić se svoje titule nije nikada odrekao.

U razgovoru uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavio je da mu je projekt Velike Srbije neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što danas vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad". Intervju je objavljen 19. svibnja 2012.

Član Šešeljeve stranke

Nikolićev nasljednik, aktualni premijer i budući srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, u politiku je ušao mlad. Rođen je 1970. godine, a članom Srpske radikalne stranke 1993. godine, kada je izabran za zastupnika u srpskom parlamentu.

Srpska radikalna stranka je, inače, stranka Vojislava Šešelja.

Nakon dvije godine postaje generalni tajnik, odnosno jedan od čelnika stranke.

Govor u Glini i snimka iz Sarajeva

Te 1995. godine u ožujku, Vučić posjećuje tada okupiranu Glinu i održava, sad već zloglasni govor koji je uredno snimljen. Na snimci obećava da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da tamo ustaška vlast nikada više neće moći doći.



Nedavno se pojavila i snimka Aleksandra Vučića, također iz 1995. godine, na srpskim položajima iznad Sarajeva. Tu je Šešelj došao obići srpske paravojne postrojbe, a na snimci se vrlo jasno vidi i Vučić, koji je naoružan, kao i ostali vojnici na položajima iznad Sarajeva.



U ožujku 1998. godine Vučić je izabran za ministra informiranja u novoj srpskoj vladi. Pod njegovim mandatom, novinari koji su se protivili Miloševićevom režimu kažnjavani su visokim novčanim kaznama i zabranama.

Aktualni premijer i budući predsjednik


Vučić se nakratko povlači iz politike 2008. godine, nakon već spomenutog raskola Šešelja i Nikolića.

Međutim, uskoro staje na stranu Nikolića i pomaže mu u osnivanju Srpske narodne stranke, gdje postaje zamjenik predsjednika.

Trenutno je Aleksandar Vučić 11. predsjednik vlade Republike Srbije i budući predsjednik zemlje.
 

Pročitajte više