Izbori za predsjednika Europskog parlamenta idu u četvrti krug, vodi Antonio Tajani

Foto: FAH

NITI treći krug glasovanja za predsjednika Europskog parlamenta (EP) nije u utorak u Strasbourgu dao pobjednika, a u vodstvu je i dalje Antonio Tajani iz redova pučana s 291 osvojenim glasom a slijede ga socijaldemokrat Gianni Pittella sa 199 glasa i Helga Stevens iz redova konzervativaca s 58 glasova.

U drugom krugu je Tajani  dobio 287, Pittella 200, Stevens, iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR) 66, Jean Lambert (Zeleni/Europski slobodni savez) 51, Laurentiu Rebega iz EFDD-a (Europa slobode i direktne demokracije) 45, a Eleonora Forenza iz Konfedeeralnog saveza Ujedinjene europske ljevice i Nirdijske zelene ljevice (GUE/NGL) 42 glasa.

Poredak prvo troje se ne mijenja od prvog kruga kada je Tajani osvojio 274 glasa, Pittella 183 glasa , a Stevens 77 glasova europarlamentaraca.

Ove je izbore obilježio kraj "velike koalicije" između EPP-a i socijaldemokrata (S&D) oko dijeljenja mandata koju je raskinuo Pittella poručivši u govoru prigodom predstavljanja kandidature da nam je "potrebna jasnoća" te povlačenje kandidature šefa liberala Guya Verhofstedta i njegov savez s pučanima.

Pittella: Nužna jasna podjela između ideja

"Europa i naše demokracije trebaju jasnu podjelu između ideja", kazao je danas Pittella.

Tajani je prilikom predstavljanja kandidature istaknuo golemo iskustvo u radu u europskim institucijama, uključujući i dosadašnju funkciju potpredsjednika parlamenta kao prednost u rješavanju izazova koji stoje pred Europom te istaknuo nužnost promjena.


"Vjerujem u Europu, ali potrebna nam je promjena. Trebamo predsjednika, ne premijera, predsjednika s iskustvom i htio bih vam na raspolaganje staviti moje 23-godišnje iskustvo", kazao je Tajani.

U sporazumu pučana i liberala, koji je izazvao negodovanje socijaldemokrata, ističe se da je Europa u krizi te je važno zajednički raditi kako bi se spriječile destruktivno djelovanje nacionalista i populista.

Verhofstadt: Popilisti žele uništiti Uniju iznutra

"Nacionalisti i populisti svih boja trude se uništiti Uniju iznutra i izvana (....) stoga su EPP i ALDE, mimo svojih ideoloških razlika, odlučili zajedno tijesno raditi i ponuditi platformu kao početnu točku ove proeuropske suradnje. Pozivamo sve ostale proeuropske snage u parlamentu da se pridruže inicijativi i dodaju svoje ideje i prioritete našoj reformskoj agendi", objasnio je svoj potez koaliranja Verhofstadt.

S novim američkim predsjednikom DonaldomTrumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim izazovima u Europi, poručio je bivši belgijski premijer, ključno je da surađujemo na reformiranju Unije.

U četvrti krug glasovanja ulaze samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu. Četvrti krug je i odlučujući jer više nije potrebna apsolutna već relativna većina glasova . Ako bi oba kandidata imala isti broj glasova, pobjeda ide starijem.

Pročitajte više